Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

I Odbor za politički sistem o prijedlogu Đukanovića, Koprivica: Mora da dođe lično predsjednik

Predsjednik Odbora Momo Koprivica iz Demokrata kaže da je Đukanovićev kabinet pitao da predlože termin sjednice ali nije dobio povratnu informaciju

Na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu danas bi trebalo da bude razmatran Prijedlog odluke o skraćenju mandata Skupštini Crne Gore, koji je podnio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Predsjednik Odbora Momo Koprivica iz Demokrata kaže da je Đukanovićev kabinet pitao da predlože termin sjednice ali nije dobio povratnu informaciju.

Stiglo mu je, dodaje, objavještenje od Predsjednika da zbog ranije preuzetih obaveza ne može da prisustvuje pa je delegirao svoje savjetnike.

I Služba Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu , kao i ona sa Zakonodavnog, smatra da Đukanović, koji je podnio predlog za skraćenje mandata Skupštini, mora lično da zastupa inicijativu pred parlamentom. Sa njima je saglasan Koprivica.

“Predsjednika ne mogu predstavljati savjetnici na ovoj sjednici”, rekao je Koprivica.

Poslanik DPS-a Danijel Živković kaže da pravna situacija može da se tumači na različite načine.

“Zašto Predsjednik ne može da pošalje nekog drugog? Onemogućiti mu da nema predlagače je onemogućavanje institucije da vrši svoja ovlašćenja. Niko ne spori da se ovo pitanje postavi kao problematično da se Predsjednik ne pojavi na sjednici Skupštine kao predlagač”, naveo je Živković.

Predsjednik je inokosni organ, kazao je Koprivica.

“Samo Đukanović predstavlja instituciju Predsjednika”, dodao je on i ističe da savjetnici nemaju pravo da odlučuju pa tako ne bi mogli da, na primjer, prihvate amandman poslanika.

Poslanik SD-a Boris Mugoša kaže da u Poslovniku piše da mogu da učestvuju predlagači ili njihovi predstavnici kad je posrijedi Vlada. Pojašnjava da su istakli predstavnike Vlade jer se oni biraju u Skupštini.

“Mislim da treba da razgovaramo danas o prijedlogu Đukanovića. Ne treba da imamo konzervativno tumačenje Poslovnika”, poručuje Mugoša.

Mugoša ne vjeruje da će sjutra na plenumu biti kvoruma da bi se raspravljalo o prijedlogu.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve