Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

HRA: Unaprijediti tekstove zakona o pravosuđu

Prema navodima HRA treba produžiti rokove za zastarjevanje vođenja disciplinskih postupaka za sudije i državne tužioce, kao i rokove posle kojih se kazna briše iz evidencije (sada su različiti)

Akcija za ljudska prava (HRA) smatra da Crna Gora treba da dobije IBAR, jer se potrudila da izradi predloge čak 12 zakona koji su dostavljeni Skupštini, ali i da konačni tekstovi tih zakona treba da uključe dodatna poboljšanja.

“HRA primjenu Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i Zakona o državnom tužilaštvu prati više godina. Smatramo da sljedeća zakonska rješenja treba da budu jednaka i za sudije i državne tužioce – a prema predloženim izmjenama zakona nisu  NVO treba da predlažu-biraju jednog člana Sudskog savjeta, kao što to pravo imaju u odnosu na izbor jednog člana Tužilačkog savjeta. Ovo rešenje može da poboljša inkluzivnost, transparentnost i odgovornost Sudskog savjeta i da širu perspektivu u upravljanju sudstvom. Smatramo da je prisustvo Steva Muka iz Instituta alternativa u radu Tužilačkog savjeta to dobro pokazalo”, navode iz HRA.

Navodi se da disciplinski tužilac za sudije, kao i za tužioce, treba da ima pravo da samostalno pokreće istrage radi utvrđivanja disciplinske odgovornosti i djeluje proaktivno, ako primi informacije od bilo koga o disciplinskoj odgovornosti sudija, a ne samo od predsjednika sudova.

“Članovi Tužilačkog savjeta treba da imaju pravo da pokreću disciplinske postupke kao i članovi Sudskog savjeta,  prilikom ocjenjivanja sudija treba uzimati u obzir odluke Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava, kao što je predloženo za državne tužioce. Ovakav pristup može samo da doprinese poštovanju i primjeni odluka Evropskog suda za ljudska prava u praksi crnogorskih sudova, što je opšteprihvaćen cilj. Takođe,  treba ocjenjivati i državne tužioce Vrhovnog državnog tužilaštva, kao što je predloženo ocjenjivanje sudija Vrhovnog suda”, smataraju u HRA.

Prema navodima HRA treba produžiti rokove za zastarjevanje vođenja disciplinskih postupaka za sudije i državne tužioce, kao i rokove posle kojih se kazna briše iz evidencije (sada su različiti).

“Brisati produžetak mandata uglednih pravnika članova Sudskog savjeta za dvije godine ako poslanici ne mogu da se dogovore o izboru novih članova – jer ta mogućnost nije predviđena za pravnike u Tužilačkom savjetu i podstiče političku neodgovornost i trgovinu odgovornim javnim funkcijama koje moraju služiti isključivo opštem interesu, a ne bilo kojoj političkoj partiji.

Treba dati pravo državnim tužiocima da ulože prigovor Tužilačkom savjetu protiv premještanja bez njihove saglasnosti i predvidjeti kriterijume za donošenje odluke o premještanju kako je preporučila Venecijanska komisija; isti prigovor obezbijediti i sudijama”, navode iz HRA.

Ističu da su pripremili i tekstove predloženih amandmana i dostaviće ih svim poslanicima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve