Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Haradinaj sa Markovićem: Kosovo je dom Crnogoraca (VIDEO)

“Kosovo je dom Crnogoraca i oni su kod kuće”, poručio je Haradinaj

Premijeri Crne Gore i Kosova Duško Marković i Ramuš Haradinaj istakli su prijateljske odnose dvije države koje, kako su poručili, ostaju dosljedne u realizaciji dobrosusjedskih, evropskih i evroatlantskih ciljeva, a u ekonomskoj saradnji posebno razvoju boljeg međusobnog infrastrukturnog povezivanja.

“Kosovo je dom Crnogoraca i oni su kod kuće”, poručio je Haradinaj.

Marković je zahvalio Vladi Kosova i njenom predsjedniku na angažmanu na prepoznatljivosti i vidljivosti crnogorske zajednice na Kosovu.

“Od predsjednika Haradinaja sam na ovom sastanku dobio uvjeravanje da će crnogorska zajednica biti institucionalno prepoznatljiva u budućnosti“, rekao je Marković.

Na sastanku je, rekao je Marković, bilo riječi i o bilateralnim odnosima prije svega o ekonomskoj saradnji i to konkretno na infrastrukturnim projektima.

“Razvoj infrastrukture je ključna pretpostavka i osnova našeg ubrzanog razvoja. Čestitam predsjedniku i njegovoj Vladi na rezultatima koje su ostvarili na razvoju putne infrastrukture. I Crna Gora to radi i vjerujem da ćemo u godinama koje slijede dostići i vaš rezultat i vaš napor i da je to najbolji doprinos agendi povezivanja za koju smo se opredijelili u Trstu kada smo potpisali Akcioni plan“, rekao je Marković.

Predsjednici vlada Crne Gore i Kosova su se saglasili da današnje otvaranje autoputa od Prištine do granice Kosova i Makedonije ne predstavlja vrijednost samo za te dvije države već za cio region.

“To će ubrzati i povezati Makedoniju i Kosovo sa Crnom Gorom, to će ojačati i unaprijediti kretanje građana i turista i istovremeno dati novu priliku za naša preduzeća i našu privredu“, rekao je Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da je na sastanku razgovarano i o unapređenju infrastrukture u graničnom području i to na pravcima Peć – Rožaje i Plav – Dečane rekavši da je to zahtjev stanovništva sa obiju strana granice.

“Dakle Kosovo i Crna Gora veoma dinamično razvijaju svoje odnose i svoje partnerstvo. Mi se veoma dobro razumijemo u planu realizacije ključnih ciljeva dviju zemalja, a oni su evropski i evroatlantski. Crna Gora stoji na raspolaganju našim kosovskim prijateljima da im prenese sva iskustva i podršku koju smo i mali i u evroatlantskom procesu u članstvu u NATO-u i naravno naše iskustvo kada je u pit pregovarači proces sa EU“, rekao je Marković.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve