Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

Grubišić: Hrvatska pažljivo prati i znaće da se odredi prema političkoj situaciji u Crnoj Gori

On je na proslavi Dana državnosti Hrvatske podsjetio da je Crna Gora prošlog utorka navršila punoljetstvo od svoje obnove i tom priilikom čestitao Dan nezavisnosti države

Vođstvo Hrvatske vodi računa o svom geopolitičkom okruženju, sa susjedima dijelimo lijepe i manje lijepe uspomene i nadamo se da ćemo svi biti u evropskoj porodici, kazao je ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

On je na proslavi Dana državnosti Hrvatske podsjetio da je Crna Gora prošlog utorka navršila punoljetstvo od svoje obnove i tom priilikom čestitao Dan nezavisnosti države.

“Prije našeg referenduma o samostalnosti Hrvati su bili stigmatizovani i diskriminisani iako smo drevni evropski narod. Klevetani smo u svijetu, bili smo trajno na osuđeničkoj klupi. Sve naše slabosti množene su sa 20, a sve naše vrline nipodištavane. Hrvati su 1980.potiskivani iz svih federalnih institucija. Željeli su Jugoslaviju jednaku i ravnopravnoh naroda. Sve do 90-e mi smo našu akademiju u Zagtrebu zvali jugoslovenska, dok su svi ostali zvali imenima svojih republika”, naglasio je Grubišić.

Državnu samostalnost Hrvatske, prema njegovim riječima, podržalo je više od 90 odsto Hrvata.

“Namjere hrvatskog vođstva bile su potpuno iskrene. Uprkos rezultatima referenduma na goloruku hrvatsku izvršena je brutalna agresija. Više od 13 hiljada ljudi je na našoj strani ubijeno. Mnoge su žene silovane. Još tragamo za 1.802 osobe. Nakon oslobađanja prionili smo čišćenju minskih polja, započeli sa poljoprivredom i ponovo vratili turiste”, rekao je Grubišić.

On je naveo da je Hrvatska danas uzorna članica Evropske unije i svima odčan susjed.

“Ne dajte se obeshrabriti od onih koji vaš evroatlanstki put žele usporiri ili otežati. Hrvatska će pažljivo pratiti razvoj političke sitiacije u Crnoj Gori i znće se prema istoj odrediti”, poručio je hrvatski ambasador.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović čestitao je u ime države dan državnosti Hrvatske.

“Naše dvije zemlje afirmisale su politiku saradnje i dobrosusjedstva. Nesebična podrška Hrvaske crnogorskom EU putu predstavlja stub naših odnosa. Moja zvanična posjeta Hrvatskoj učvrstila me u uvjerenju da u toj državi imamo iskrenu podršku za suočavanle sa ključnim izazovima koji nas čekaju na našem evropskom putu. Zato je važno da otvorena pitanja rješavamo zajednički uz međusobno razumijevanje i saradnju”, naveo je Milatović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
01.06.2024-18:10 18:10

Svi Hrvatima Srecan Dan Drzavnosti