Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

Gorčević: Vjerujem da će Milatović preispitati odluku oko izmjena zakona o RTCG

Na pitanje da li očekuje podršku za IBAR zakone i iz opozicionih klupa, s obzirom da se danas oglasio DPS sa reakcijom da će podržati zakone, ali da se odustane od Rezolucije o Jasenovcu

Želim da vjerujem da će predsjednik Crne Gore Jakov Milatović preispitati odluku da izmjene Zakona o RTCG, koje predviđaju smanjenje kriterijuma za izbor direktora Javnog servisa vrati na ponovno odlučivanje Skupštini, saopštila je večeras u emisiji “Argumenti” na TVCG ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Podsjetimo, Milatović je to danas saopštio u objavi na mreži Iks, a Gorčevićka je prokomentarisala da je iznenađuje preuranjeno komentarisanje Milatovića na tu temu.

“Vjerujem da će Milatović preispitati odluku i da će pokazati odgovoran odnos, ukoliko se i sam zalaže za evropski put Crne Gore. Ako zakoni prođu skupštinsku proceduru, zakoni opet dolaze na potpisivanje kod njega. Nema razloga da u ovom trenutku iko bude neodgovoran i kao političar i kao spredstavnik vlasti”, kazala je Gorčević.

Gorčević je ponovila da IBAR zakoni predstavljaju “krunu rada Vlade”.

“Ponosna sam na timski rad i odgovoran i ozbiljan rad Vlade. Za kratak period urađeno je sve što se očekivalo od nas”, dodala je ona.

Podsjetila je da će se poslanici već naredne sedmice na sjednici izjasniti o svakom zakonu.

“Mislim da će se poslanici odgovorno ponijeti prema zakonima i kao pojedinci, a i kao partije”, poručila je ona.

Na pitanje da li očekuje podršku za IBAR zakone i iz opozicionih klupa, s obzirom da se danas oglasio DPS sa reakcijom da će podržati zakone, ali da se odustane od Rezolucije o Jasenovcu, Gorčević je odgovorila da je vrijeme ucjena prošlo.

“Vjerujem da je ovo test. Vjerujem da će sve partije prepoznati ovaj jako važan trenutak”, poručila je Gorčević.

Đurović: Politička scena puna ucjena, mnogo uticaja iz Srbije

Gordana Đurović, bivša ministarska evropskih integracija smatra da “ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori”.

“Da ne dobijemo IBAR to bi značilo pad društvene energije i produžavanje procesa. Zato je ovo odlična prilika da pokažemo da dobro mislimo ovoj državi. Ipak, stvari nisu tako jednostavne, jer je naša politička scena jako složena. Ima mnogo uticaja iz Srbije, a i iz Hrvatske”, ocijenila je ona.

Prema njenim riječima, bitno je da se zakoni izglasaju u Skupštini i da se ne prejudiciraju dalji koraci.

“U dubokim smo političkim ucjenama koje su ogromne i svakodnevne. Dobro bi bilo da ih oko IBAR-a ima manje”, poručila je Đurović.

Profesorica Nikoleta Đukanović smatra da je jako važno da se usvoje IBAR zakoni, ali da građani od njih neće dobiti mnogo.

“Crna Gora ima mnogo toga na papiru, a manje u praksi. Ipak, napravljen je veliki iskorak i zakoni treba da dobiju konačnu formu i da budu upućeni ka Skupštini”, dodala je ona.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve