Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Gorčević sa Lindkvistom: Naši evropski planovi su ambiciozni, ali realni

Ministarka je zahvalila na dosadašnjoj podršci Finske u ispunjavanju obaveza na putu pristupanja EU, uz očekivanje da će se ona nastaviti i u narednom periodu.

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević razgovarala je sa ambasadorom Finske Niklasom Lindkvistom.

Ministarka je zahvalila na dosadašnjoj podršci Finske u ispunjavanju obaveza na putu pristupanja EU, uz očekivanje da će se ona nastaviti i u narednom periodu.

U saopštenju se navodi da je upoznala sagovornika sa planovima Vlade usmjerenim na realizaciju obaveza iz evropske agende, s fokusom na ispunjenje preporuka iz Izvještaja Evropske komisije i izradu Agende prioritetnih reformi s ciljem dobijanja sredstava iz Instrumenta Plan rasta za Zapadni Balkan.

“Vlada Crne Gore je čvrsto opredijeljena da, do kraja svog mandata, sprovede sve potrebne reforme koje će osigurati da postanemo sljedeća članica EU. Naši planovi i rokovi su ambiciozni, ali realni. Iza njih stoje ozbiljni i odgovorni ljudi u Vladi, resornim institucijama i pregovaračkoj strukturi”, poručila je Gorčević.

Ambasador Lindkvist je čestitao na formiranju nove Vlade, istakavši da postavljeni prioriteti i rokovi daju nadu da će Crna Gora ubrzati reformske procese, posebno u oblasti vladavine prava i ekonomskog razvoja, za šta ima punu podršku Finske.

On je istakao da je pred Crnom Gorom puno zahtjevnog posla i iznio uvjerenje da će sve tri grane vlasi postići konsenzus u vezi sa ključnim vanjskopolitičkim opredjeljenjem.

“Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa aktuelnim dešavanjima u zemlji i u EU. Takođe su razgovarali o potrebama za ekspertskom podrškom Finske u više pregovaračkih poglavlja”, dodaje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve