Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Gorčević razgovarala sa Bilčikom i Lajčakom: Važno da Crna Gora iskoristi aktuelni momenat i ostvari mjerljive rezulate

Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak je kazao da je važno da Crna Gora iskoristi aktuelni momenat i ostvari mjerljive rezulate, na temelju kojih će ubrzati svoj put prema EU

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, imala je danas u Briselu odvojene sastanke sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan, Miroslavom Lajčakom i poslanikom Evropskog parlamenta i predsjedavajućim Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Vladimirom Bilčikom.

Ministarka Gorčević je upoznala sagovornike sa planovima Vlade usmjerenim na ispunjavanje preporuka iz Izvještaja Evropske komisije, sa fokusom na reforme u oblasti vladavine prava.

„Ova Vlada je odlučna da ubrza pregovarački proces s EU. Odgovorno pristupamo realizaciji svih obaveza, s fokusom na preostale zadatke i izazove iz poglavlja 23 i 24. Vjerujem da će svi politički akteri u Crnoj Gori na djelu pokazati posvećenost dijalogu i vladavini prava, što će osigurati kredibilne rezultate i brže napredovanje prema članstvu“, poručila je Gorčević.

Ministarka se zahvalila na dosadašnjoj i ukazala na važnost nastavka podrške EU u sprovođenju sveobuhvatnih reformi.

„Za Crnu Goru je jako važno što, u trenutku kada intenziviramo sprovođenje reformi, možemo računati na dodatnu podršku EK, kroz instrument Plana rasta. Ta sredstva će osigurati da efikasnije i kvalitetnije sprovodimo reforme i izgradimo naše društvo u skladu sa najboljim evropskim standardima“, kazala je Gorčević.

Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak je kazao da je važno da Crna Gora iskoristi aktuelni momenat i ostvari mjerljive rezulate, na temelju kojih će ubrzati svoj put prema EU.

„Vjerujem da Crna Gora, sa novom proevropskom Vladom, može da napravi ključni iskorak na svom evropskom putu. Vi ste godinama unazad bili lider u procesu evropske integracije. Očekujem da ubrzate tempo i budete sljedeća članica EU, jer to vaši građani žele i zaslužuju“, poručio je Lajčak.

Poslanik Evropskog parlamenta i predsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Vladimir Bilčik je pozdravio formiranje Skupštine i Vlade, kao i imenovanje sedmog sudije Ustavnog suda.

On je kazao da su funkcionalan rad i saradnja svih institucija preduslov kredibilnih reformi na putu ka EU.

„Raduje me formiranje demokratskih institucija nakon parlamentarnih izbora i očekujem da se sada fokusirate na sprovođenje ključnih reformi i nastavite da budete pozitivan primjer u politici proširenja i država koja će se sljedeća pridružiti EU. Na tom putu, računajte na našu snažnu podršku“, poručio je Bilčik.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve