Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
Rubrika:

Gorčević: Proširenje EU više nije san za Crnu Goru, počinjemo da živimo svoju evropsku stvarnost

Ministarka je u Atini kazala da je Crna Gora za samo nekoliko mjeseci uspjela da riješi najteže obaveze u oblasti vladavine prava koje nisu mogle biti riješene u prethodnom periodu

Proširenje EU više nije san za Crnu Goru koja počinje da živi svoju evropsku stvarnost. Već smo pokazali da je moguće pokrenuti promjene i napraviti rezultate ako postoji stvarna politička volja i stabilna parlamentarna većina. Pregovori su odblokirani nakon nekoliko godina stagnacije, a dobijanje IBARa će biti prekretnica i uvesti nas u njihovu završnu fazu, poručila je ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević na konferenciji „Zapadni Balkan i proširenje EU do 2030: San ili Stvarnost?“ koji je organizovala Grčka fondacija za evropsku i vanjsku politiku (ELIAMEP).

Ministarka je u Atini, kazala da je Crna Gora za samo nekoliko mjeseci uspjela da riješi najteže obaveze u oblasti vladavine prava koje nisu mogle biti riješene u prethodnom periodu. „Svjesni prilike koju smo dobili, svi pokušavamo da ostavimo po strani naše političke razlike i zajednički radimo na članstvu u EU“, kazala je.

„U dobroj namjeri, i uvođenjem prakse sveobuhvatnog dijaloga sa opozicijom i organizacijama civilnog društva, Vlada nastoji da pojača nacionalne napore kako bi ispunila sve potrebne kriterijume. Do sada smo tu dobru namjeru pokazali konsultujući sve zainteresovane u vezi sa najosetljivijim temama domaće politike, kao što je sprovođenje popisa stanovništva, odnosno prilagođavanje relevantnih medijskih zakona“, objasnila je Gorčević, saopšteno je iz MEP.

Gorčević u Atini/ Foto: MEP

Dodala je da je Vlada odlučna da gradi svoj evropski put na uspješnom iskustvu u vladavini prava, stavljajući ogroman naglasak na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

„Čvrsto vjerujemo da uspjeh svake zemlje kandidata za članstvo u EU doprinosi kredibilitetu cijelog procesa i privlači snažniju političku podršku Unije. Crna Gora će učiniti sve što je u njenoj moći da održi evropski san u regionu Zapadnog Balkana, ali za to nam je potrebna podrška“, poručila je Gorčević.

Osvrnuvši se na Novi plan rasta za Zapadni Balkan ona je kazala da vjeruje da je ovo korak u pravom smjeru, koji će pružiti vrijednu finansijsku podršku, i što je još važnije, otvoriti unutrašnje tržište EU za zemlje Zapadnog Balkana.

„Ispunjavanje kriterijuma za Crnu Goru neće predstavljati veliki izazov, jer smo već željni da sprovedemo sve neophodne reforme do kraja mandata ove Vlade. Novi plan rasta će biti samo dodatno sredstvo za postizanje ovog konačnog cilja Crne Gore, a to je članstvo u EU“, zaključila je Gorčević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve