Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Gorčević: Napori Vlade usmjereni na oblasti koje su identifikovane Izvještajem EK

Iz tog vladinog resora su saopštili da Lahbib je pozdravila napore Crne Gore u postizanju što boljih rezultata u pregovorima i izrazila snažnu podršku Belgije procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji

Belgija će nastaviti snažno da podržava Crnu Goru u procesu pregovora s Evropskom unijom, a politika proširenja će biti među prioritetima predstojećeg predsjedavanja te države Savjetom EU, u prvoj polovini sljedeće godine. Crna Gora treba da iskoristi povoljnu situaciju unutar EU i intenzivira sprovođenje reformi, kako bi ubrzala proces pristupanja, saopšteno je tokom sastanka ministarke evropskih poslova (MEP) Maide Gorčević i ministarke vanjskih poslova Belgije, Hadje Lahbib.

Iz tog vladinog resora su saopštili da Lahbib je pozdravila napore Crne Gore u postizanju što boljih rezultata u pregovorima i izrazila snažnu podršku Belgije procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Prenijela je, dodaju, da Belgija podržava princip individualnog napretka i snažno se zalaže da ubrzanje procesa pristupanja mora biti zasnovano na isporučivanju konkretnih rezultata, posebno u oblasti vladavine prava.

„Ohrabrena sam jučerašnjim izborom sudije Ustavnog suda i energijom nove Vlade. Želim da vjerujem da će sve strukture društva na djelu pokazati opredijeljenost procesu pristupanja EU i ubrzati sprovođenje reformi“, kazala je Lahbin.

Ona je, takođe, pozdravila usaglašenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i ukazala na potrebu daljeg jačanja administrativnih kapaciteta za pristupanje EU, za šta, kako je prenijela, “Crna Gora može da računa na punu podršku Belgije”.

Iz MEP-a su kazali da Gorčević je zahvalila na kontinuiranoj podršci Belgije pregovaračkom procesu Crne Gore.

“Vlada nema alternativu u pogledu budućnosti Crne Gore. Strateško vanjskopolitičko opredjeljenje – članstvo u EU je neupitno”, kazala je Gorčević.

Navodi se da Gorčević je upoznala sagovornicu sa tekućim i planiranim aktivnostima u pregovaračkom procesu, istakavši da su posebna pažnja i “napori Vlade usmjereni na oblasti koje su identifikovane nedavno objavljenim Izvještajem EK”, a koje se odnose na vladavinu prava, naglasivši snažnu odlučnost da se reformski procesi uspješno zaokruže.

„Vlada je snažno opredijeljena da, zajedno sa ostalim granama vlasti uloži sve napore kako bi se finalizovala potrebna imenovanja u oblasti pravosuđa, što je ključan uslov za dalji napredak u oblasti vladavine prava, a indirektno uslov za ukupni demokratski i ekonomski razvoj i ubrzanje pristupanja EU“, kazala je Gorčević.

Sagovornice su, takođe, razmijenile mišljenje o aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori i EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve