Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

GI 21. maj: Vlada nije saopštila kako država Crna Gora obilježava sjećanje na žrtve Srebrenice

Fokus pažnje crnogorskih zvaničnika i političara je na komemorativnim aktivnostima van zemlje, što, kako ističu, nije u duhu Rezolucije o genocidu u Srebrenici koji je usvojila Skupština Crne Gore

Međunarodni stručnjaci su jasni. Genocidi nijesu spontani ili slučajni i prethodi im nekontrolisana netolerancija, diskriminacija i nasilje, poručuju iz GI 21. maj.

“Oni su rezultat nesankcionisane mržnje, podsticane u popustljivim okruženjima u kojima se prvo širi strah, zatim mržnja zbog materijalne ili političke koristi, uz namjerno i projektovano uništavanje povjerenja i institucija.

Iskazujemo protest što Vlada Crne Gore, na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem, ni ove godine nije utvrdila program niti je saopštila potrebne informacije kako država Crna Gora i njeni građani i građanke obilježavaju sjećanje na žrtve Srebrenice”, navode u saopštenju.

Fokus pažnje crnogorskih zvaničnika i političara je na komemorativnim aktivnostima van zemlje, što, kako ističu, nije u duhu Rezolucije o genocidu u Srebrenici koji je usvojila Skupština Crne Gore.

“U Crnoj Gori je značajan broj političkih partija, vjerskih i drugih organizacija i udruženja koje negiraju genocid u Srebrenici. Oni preko svojih predstavnika i predstavnica koji obavljaju značajne funkcije na državnom i lokalnom predstavljaju ozbiljniju prijetnju pomirenju i trajnom miru i ne žele da osiguranju da se takvi zločini nikad više ne ponove”, zaključuju iz GI 21. maj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve