Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

GI 21. maj: Propisati posebno krivično djelo koje će sadržati obilježja destruktivne i zavjereničke politike

Prema njihovim riječima sve ovo nije samo razlog za demokratski otpor i javnu osudu već se radi o očiglednom umišljaju i nedjelima zbog kojih se urušavaju nacionalne institucije, obesmišljavaju međunarodni sporazumi i podriva opstanak Crne Gore kao države sa ustavnom i suverenom vlašću

Iskustvo sa političarima iz parlamentarne većine u posljednje tri godine upućuje na potrebu da se u Krivičnom zakoniku propiše posebno krivično djelo, sredsjednik Savjeta, izvršni koordinator i član Koordinacionog odbora Građanske inicijative 21. maj Miodrag Živković, Rade Bojović i Marko Pejović.

“Notorna je činjenica da su čelnici i ministri izvršne vlasti i poslanici političke većine nizom svojih postupaka djelovali protiv državnog i javnog interesa i nacionalnih institucija. U nizu primjera podrivali su suverenost ustavne vlasti, državne interese su podredili interesima tuđe države i tuđe crkve, nezakonitim odlukama nanosili su krupnu štetu državnom budžetu, izvrgnuli su ruglu ustavni sistem i načelo podjele vlasti i namjerno su zaustavili proces evropskih integracija upropaštavajući time perspektivu crnogorskog društva i države”, kažu oni.

Prema njihovim riječima sve ovo nije samo razlog za demokratski otpor i javnu osudu već se radi o očiglednom umišljaju i nedjelima zbog kojih se urušavaju nacionalne institucije, obesmišljavaju međunarodni sporazumi i podriva opstanak Crne Gore kao države sa ustavnom i suverenom vlašću.

“Pritom, nemamo dileme da bi klerikalno-servilne kohorte okupljene u tzv. političkoj većini odbile ovu dopunu KZ-a ali je važno da se ovo pitanje otvori u javnosti. U poglavlju KZ-a koje se odnosi na krivična djela protiv ustavnog uređenja Crne Gore potrebno je propisati novo krivično djelo koje će sadržati obilježja destruktivne i zavjereničke politike kojoj svjedočimo već tri godine. Subjekti ovog krivičnog djela treba da budu političari iz izvršne i parlamentarne vlasti. Krivična sankcija treba da bude ne manja od onih koje su propisane za krivična djela poput napada na ustavno uređenje ili ugrožavanje nezavisnosti”, zaključuju Živković, Bojović i Pejović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve