Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Filipović: Teško do dogovora na sastanku kod Bečića, DF će slušati odluku Vučića

Nisam optimista da će bilo šta konkretno biti riješeno ovim ali poslat je dobar signal da postoji velika proevropska većina u Crnoj Gori i da uz ovakav odmejr snaga mi sjutra možemo imati dvotrećinsku većinu ili tropetinsku većinu za deblokadu rada pravosudnih organa, rekao je Filipović

Politički analitičar i izvršni kordinator Građanske inicijative “21 maj” Ljubomir Filipović nije optimista da će parlamentrane partije postići dogovor o pitanjima koja zahtijevaju dvotrećinsku podršku poslanika na sastanku koji je inicirao predsjednik Skupštine Aleksa Bečić. Objašnjava da saradnja partija vlasti i opozicije u ovom trenutku ne bi prošla test njihovih birača i članova. S druge strane vjeruje da se nazire dogovor parlamentarne većine o ostanku premijera Zdravka Krivokapića i ulaska DF-a u Vladu.

Pozitivan iskorak i dobar signal. To je smatra analitičar Ljubomir Filipović najavljeni sastanak predstavnika parlamnetarne većine na inicijativu predsjednika Alekse Bečića sredinom naredne sedmice o pitanjima koja zahtijevaju dvotrećinsku podršku poslanika medju kojima je imenovanje čelnih ljudi u pravosuđu.

Kada su u pitanju očekivanja od sastanka Filipović kaže da nije optimista.

“Nisam optimista da će bilo šta konkretno biti riješeno ovim ali poslat je dobar signal da postoji velika proevropska većina u Crnoj Gori i da uz ovakav odmejr snaga mi sjutra možemo imati dvotrećinsku većinu ili tropetinsku većinu za deblokadu rada pravosudnih organa. Opet ni tu nisam optimista da može doći do rješenja ali ovo je prvi inicijalni korak koji kroz nekoliko interacija može doći do nekog rješenja”, kaže Filipović za TVCG.

Ipak, napominje da u ovom trenutku ne vidi prostor za političku saradnju vlasti i opozicije u cilju deblokade rada pravosuđa, a što zagvaraju i naši međunarodni partneri. Objašnjava i zbog čega tako misli.

“DPS ne može biti politički partner poziciji iako bi to željeli lideri URE i Demokrata, kao i lideri ove buduće stranke koja se najavljuje od strane premijera Zdravka Krivokapića. Jednostavno ta saradnja ne bi prošla test njihovih birača i članova njihovih političkih grupacija”, smatra on.

S druge strane, Filipović ima više očekivanja od nastavka dijaloga unutar parlamentarne većine koji bi trebalo da bude nastavljen takođe naredne sedmice. Uprkos zaoštavanju retorike na relaciji Demokratski front – Demokrate smatra da se, kako kaže, nazire neka vrsta kompromisa.

”Oni zaoštravaju retoriku, ali s druge strane šalju neke pomirljivije tonove kada su njihovi zahtjevi u pitanju. Vidim da je DF odstupio od svojih maksimalističkih zahtjeva kada je u pitanju promjena premijera Krivokapića,a s druge strane drugi dio vladajuće koalicije negdje su oni spremni koliko sam shvatio da prihvate neke političke funkcionere DF-a u Vladi”, kaže on.

Sve će, ipak, kako ocjenjuje Filipović, zavisiti i od još jednog faktora. “Moramo biti svjesni da kod odluke DF-a postoji nečija zadnja koja nije u Crnoj Gori. Mislim da kada su oni u pitanju da će se slušati odluka i zadnja riječ predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”, dodaje on.

Kada se podvuče crta, Filipović vjeruje da će najavljeni sastanci uskoro rezultirati povratkom DPS-A i DF-a u Parlament. Prvi korak ka tome juče je načinio DPS čiji su poslanici prisustvovali sjednici Administrativnog odbora. Slično će smatra brzo učiniti i poslanici DF-a.

“Strategija DF-a da ovom nekom vrstom saradnje i parlamnetarnog dijaloga sa DPS-om želi da delegitimiše svoje partnere izgleda da ne uspijeva, jer ako imamo u vidu istraživanje javnog mnjenja koje je uradio CEDEM podrška DF-a bez obzira na tu strategiju pada u korist Demokrata koje su spremnije za dijalog sa opozicijom”, kazao je Filipović.

Komentarišući SDP-ov poziv na evropski konsenzus kroz politički dijalog Filipović zaključuje da i do njega teško može doći iako je SDP do sada imao dobro saradnju sa parlamentranom većinom koja se potvrdila kroz usvajanje pojedinih zakona i amandmana u Skupštini.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve