Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

EU od nove vlasti Crne Gore očekuje i dalje punu uskađenost u spoljnoj politici

''Crna Gora je jedna od zemalja kandidata sa rekordom od 100 posto usklađenosti sa spoljnom politikom EU. To EU redovno ističe i cijeni jer to (usklađivanje) ima cijenu po državu, pošto je čini metom stranog zlonamjernog miješanja.''

Evropska unije uvjerena je da će Crna Gora, čak i sa novom vladom, nastaviti da ostvaruje ove veoma dobre rezultate i da će nastaviti da napreduje u pristupnom procesu – kazao je portparol Evropske komisije Peter Stano.

”Crna Gora je jedna od zemalja kandidata sa rekordom od 100 posto usklađenosti sa spoljnom politikom EU. To EU redovno ističe i cijeni jer to (usklađivanje) ima cijenu po državu, pošto je čini metom stranog zlonamjernog miješanja”, ocijenio je Stano na konferenciji za medije.

Stano je potvrdio da su briselske institucije pratile izborni proces u Crnoj Gori 11. juna, ali da će izaći sa zvaničnom reakcijom, po uobičajenoj praksi, nakon preliminarnog izvještaja Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR) pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

”Za nas je važno da su izbori održani i da Crna Gora, kako bi zadržala svoju vodeću poziciju kandidata za pristupanje, što podrazumijeva i stopostotno usklađivanje, treba da zadrži kurs, treba da napreduje u važnim reformama, posebno u oblasti vladavine prava i ostvarivanja drugih uslova koji proizilaze iz procesa članstva”, naglasio je Stano.

Pokret Evropa sad i Demokratska partija socijalista (DPS) osvojili su najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 11. juna.

Na izbore u nedjelju u Crnoj Gori je izašlo 56,4 odsto birača, što je najniža izlaznost od uvođenja višestranačja u zemlji. To su bili šesti parlamentarni izbori od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. i dvanaesti od uvođenja višepartijskog sistema.

Iako se radi o najnaprednijoj zemlji kada su u pitanju pregovori o članstvu sa EU, Crna Gora nije imala nijedan pomak od 2021. godine u pristupnom procesu zbog nedovoljnog napretka u ključnim reformama, posebno onim koji se odnose na vladavinu prava.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve