Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Ambasador Rumunije: Ne dozvolite nikom da pomjeri ono što je do sada Crna Gora ostvarila

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Rumunije u Crnoj Gori Ferdinanda Nagija, kojem je za veliki doprinos unapređenju međudržavnih odnosa i partnerskog povjerenja uručio medalju za zasluge

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Rumunije u Crnoj Gori Ferdinanda Nagija, kojem je za veliki doprinos unapređenju međudržavnih odnosa i partnerskog povjerenja uručio medalju za zasluge.

foto predsjednik.me

Predsjednik Đukanović je poručio da je tokom 7 godina mandata svjedočio izuzetnom ličnom naporu ambasadora Nagija  da doprinese učvršćivanju prijateljstva i razvoju međudržavnih odnosa i veza dvije zemlje. On je zahvalio za kontinuiranu podršku Rumunije demokratskom razvoju Crne Gore i njenim euroatlantskim aspiracijama, podsjetivši da je podrška i razumijevanje Rumunije bila od izuzetnog značaja za prijem naše zemlje u NATO, što je ključni napredak Crne Gore od obnove nezavisnosti i strateška prekretnica i zaokret ka evropskoj porodici i euroatlantskim vrijednostima.

Đukanović je uz ocjenu da je povratak regiona evropskoj kući jedina formula za prevazilaženje slabosti, kazao da  visoko cijeni napore Rumunije i susjednih zemalja članica da približe ovaj region Evropi. Predsjednik je pozdravio i doprinos ambasadora na planu unapređenja bilateralnih odnosa, posebno u oblasti unutrašnjih poslova, odbrane i bezbjednosti, uz očekivanje da će i saradnja u turizmu i energetici  biti intenzivirana.

Ambasador Nagi je uz zahvalnost Predsjedniku za visoko državno priznanje poručio da je ponosan i počastvovan što je diplomatsku službu u Crnoj Gori obavljao tokom njegovog mandata kao premijera i predsjednika. Uz žaljenje što napušta Crnu Goru, kako je naglasio prijateljsku zemlju i svoj drugi dom, podsjetio je da su o godinama nakon Berlinskog kongresa na kojem su obje zemlje stekle nezavisnost, Crna Gora i Rumunija u više od 140 godine prošle zajedno puno istorijskih događaja i zajedničkih izazova.  „ Sada smo zajedno u NATO, a nadam se da ćemo uskoro biti zajedno i u Evropskoj uniji. Ne dozvolite nikom da pomjeri ono što je do sada Crna Gora ostvarila“, poručio je Nagi.

Sagovornici su se u kontekstu postizbornih prilika, saglasili da je važno da  Crna Gora u najskorije vrijeme  dobije novu vladu, kako bi se uz visok stepen odgovornosti što prije suočila sa  aktuelnim izazovima izazvanim korona virusom i ekonomskom situacijom prouzrokovanom COVID krizom.

Dalja evropska perspektiva Crne Gore kao NATO članice, mora ostati prioritet, što će Rumunija i ubuduće podržavati, poručio je Nagi.

Predsjednik je potvrdio da će sa svoje pozicije davati jasan, prepoznatljiv i ključni ton tom procesu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve