Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Dukaj: Vlada kontinuirano radi na unapređenju i usklađivanju sa relevantnim propisima i strategijama EU

Ministar javne uprave na konferenciji ''Regulatorni dijalog između EU i Zapadnog Balkana''

Ministar javne uprave, Maraš Dukaj, tokom zvanične posjete Briselu, prisustvovao je i govorio na konferenciji “Regulatorni dijalog između EU i Zapadnog Balkana”, koju organizuje Evropska komisija.

Kako je saopšteno iz njegovog resora Dukaj se, tokom svog izlaganja fokusirao na važnost digitalizacije, sajber bezbjednosti i javnih usluga.

“Dukaj je na samom početku rekao da Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, kontinuirano radi na unapređenju i usklađivanju sa relevantnim propisima i strategijama EU. Vlada Crne Gore prepoznaje veliki značaj digitalne transformacije”, navodi se u saopštenju.

Kroz Strategiju digitalne transformacije Crne Gore 2022-2026, nastojimo da stimulišemo inovacije, promovišemo usvajanje digitalnih tehnologija i omogućimo digitalizaciju usluga u cilju povećanja efikasnosti, produktivnosti i ukupnog kvaliteta života naših građana.

“Kada je u pitanju sajber bezbjednost, želim da istaknem da je Crna Gora potpuno svjesna značaja ove teme. Kao odgovor na moguće sajber izazove, izradili smo novi Zakon o informacionoj bezbjednosti koji je usklađen sa direktivom NIS 2, ali i aktivno radimo na implementaciji Nacionalne strategije sajber bezbjednosti. U našem nastojanju da efikasno riješimo ovaj izazov, osnivamo Agenciju za sajber bezbjednost, što je još jedan korak ka potpunom usaglašavanju sa Direktivom NIS Evropske unije”, istakao je Dukaj.

On je učestvovao na Okruglom stolu sa ministrima, kojem su prisustvovali i Enkelejda Mucaj,zamjenica ministra za infrastrukturu i energetiku, Republike Albanije, Edin Forto , ministar komunikacija i transporta BiH (online), Azir Aliu, ministar za informaciono društvo i administraciju Republike Sjeverne Makedonije i Mihailo Jovanović, ministar za informisanje i telekomunikacije Republike Srbije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve