Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović: Zna se čija je krivica što partija slavi cenzus; SNP: Malo koji funkcioner je nanio toliku štetu svojoj partiji kakvu je Danijela nama

Prema njihovim riječima, nije bilo jasnije poruke da je Danijela Đurović sebe politički dalje vezala za DPS od one odluke DPS-a da sruši ovu vladu zbog potpisivanja Temeljnog ugovora, a da samo mjesec dana kasnije Danijelu Đurović sačuva na mjestu predsjednice Skupštine

Doskorašnja predsjednica Skupštine i jedna od inicijatora novog političkog pokreta Danijela Đurović očekuje da će nova vlada biti jaka i stabilna kako bi mogla da ispuni obećanja građanima i nastavi proces evropskih integracija.

Ona je u intervjuu “Vijestima”, prvom nakon što je nedavno konstituisan novi saziv parlamenta a njoj istekao mandat, odgovarajući na pitanje zašto je napustila Socijalističku narodnu partiju (SNP) rekla da je sve počelo nakon lokalnih izbora u oktobru 2022.

“Smatrali smo da odgovornost za katastrofalne rezultate na lokalnim izborima ne može da se “svali” na gradske i opštinske odbore, već da krivicu mora prvo da snosi vrh stranke na čelu sa predsjednikom”, rekla je ona.

Reagovali su iz SNP-a.

“Nekoliko bivših funkcionera SNP-a, predvođenih Danijelom Đurović, na Vidovdan ove godine krenuli su nemoralnim političkim putem, odričući se svih onih načela i principa po kojima se SNP punih 25 godina u Crnoj Gori prepoznaje kao časna partija poštenih i vrijednih ljudi. Najbolje svjedočanstvo ovoj tezi je današnje obraćanje Danijele Đurović kojim je potvrdila da su ona i još nekoliko naših bivših funkcionera već neko vrijeme predano radili kako bi nanijeli političku štetu SNP-u nadajući se da SNP neće preći cenzus”, navodi SNP.

Taj cilj, dodaju, nijesu ostvarili.

“SNP je na izborima ostvario mnogo bolji rezultat nego što su oni očekivali i uprkos opstrukcijama koje su vršili. SNP je jedan od ključnih konstituenata ove Vlade Crne Gore, a na žalost Danijele Đurović i kompanije, SNP će biti jedan od najvažnijih aktera crnogorske politike i ubuduće. Takav uticaj i snagu SNP ostvaruje zahvaljujući svojoj politici i zahvaljući onim časnim članovima i glasačima SNP-a koji danas svi do jednoga osuđuju ove nemoralne poteze gospođe Đurović i još nekih naših bivših funkcionera”, navodi SNP.

Prema njihovim riječima, “ono što sva Crna Gora danas zna jeste da je malo koji funkcioner bilo koje partije nanio toliku štetu svojoj partiji kakvu je Danijela Đurović u kontinuitetu nanosila SNP-u”.

“Gospođa Đurović je odgovorna zato što je naš odbor u Herceg Novom sa pozicija apsolutne vlasti sveden na dva odbornika, koji su poslije nekog vremena odbjegli, a SNP ostao bez ijednog. Njen matični lokalni odbor u Herceg Novom je nije predložio ni za to da bude kandidat za poslaničku listu, a nakon što je izabrana za predsjednicu Skupštine Crne Gore ona ni jednom nije kročila u svoj matični lokalni odbor. U izbornoj kampanji nije doprinosila, već se nadala da će SNP uzeti što je moguće manje glasova”, navodi SNP.

Kako su dodali, u kojoj mjeri su Danijela Đurović i još po neki naši bivši funkcioneri potpali pod uticaj DPS-ovog načina vođenja politike najbolje govori podatak da su se oni odrekli stranačkih funkcija u SNP-u, ali se niko od njih nije odrekao ni jedne državne funkcije na koje su svi redom došli zahvaljujući isključivo SNP-u.

“To je politički nemoral koji će ući u udžbenike kao klasični primjer političke pokvarenosti, neetičnosti i zaslijepljenosti funkcijama”, saopštio je SNP.

Upravo je, tvrde, Danijela Đurović sa pozicija predsjednice Skupštine Crne Gore preduzimala pojedine korake kojima se čudilo članstvo SNP-a i zbog čega su često svi bili kritikovani.

“Podsjećamo građane da je Danijela Đurović u dogovoru sa DPS-om zaslužna za to što je Radoje Žugić i dan danas guverner Centralne banke Crne Gore. Ona je direktno odgovorna za to što radnici KAP-a, kojima je zahvaljujući SNP-u omogućen odlazak u penziju po povlašćenim uslovima, ni dan danas nijesu ostvarili to pravo jer se gospođa Đurović više nudila za ambasadorsku poziciju nego za to da se mnogo više založi da radnici KAP-a ostvare prava koja im pripadaju”, optužuje SNP.

U vrijeme lokalnih izbora prošle godine najviše su ih, kaže SNP, koštali postupci Danijele Đurović, koja je sa DPS-om tada dogovarala izglasavanje tzv. zetskih zakona.

“Da paradoks bude doveden do maksimuma, za svoj izborni neuspjeh na lokalnim izborima u Podgorici Nebojša Vuksanović, koji je tada nosio izbornu listu SNP-a, a koji je sada prvi saradnik Danijele Đurović, najviše je optuživao upravo Danijelu Đurović. Danas je to izgleda potisnuto u zaborav, ali i to i svu drugu štetu koju su nam stvarali u poslednje vrijeme pamte članovi i glasači SNP-a i poručuju i gospođi Đurović i ostalim našim bivšim funkcionerima da im svima zajedno želimo srećan put u zagrljaj Đukanovićevog DPS-a”, navodi SNP.

Prema njihovim riječima, nije bilo jasnije poruke da je Danijela Đurović sebe politički dalje vezala za DPS od one odluke DPS-a da sruši ovu vladu zbog potpisivanja Temeljnog ugovora, a da samo mjesec dana kasnije Danijelu Đurović sačuva na mjestu predsjednice Skupštine.

“Sve što gledamo ovih dana povodom djelovanja pojedinih naših bivših funkcionera predvođenima Danijelom Đurović direktna je posledica direktnih dogovora koje su iza naših leđa pravili sa Đukanovićevim DPS-om”, navodi SNP.

I Miomir Vojinović se, dodaju, uz Danijelu Đurović svojski potrudio da im našteti.

“Smjenjivao je sa državnih pozicija pojedine funkcionere koji su bili privrženi reformama i idealima one pobjede od 30. avgusta, a promovisao pojedince koji su jedino bili lojalni DPS-u ili DPS-ovim satelitima. Nijesmo se mogli načuditi zašto to radi, ali vrijeme je riješilo rebus i otkrilo da i Vojinović i Đurović i svi drugi naši bivši funkcioneri koji se ovih dana okupljaju oko nove političke opcije odavno kuju plan kako da iznevjere SNP, a da se što je moguće više približe poraženom DPS-u.

Četvrt vijeka SNP se, kažu, u Crnoj Gori borio za razvlašćivanje DPS-a i taj cilj je izboren 30. avgusta 2020. godine.

“Nekada dominantna, najmoćnija partija u Crnoj Gori danas je duboka opozicija. SNP je, dakle, uspio da pobijedi mnogo ozbiljnije i teže protivnike od prebjega kao što su Danijela Đurović i još neki naši bivši funkcioneri. Zato mi ni danas nemamo nikakvu dilemu – SNP može biti samo uticajniji i jači kada u svojim redovima nema nemoralnih i gramzivih ljudi poput Danijele Đurović”, zaključio je SNP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mert
22.08.2023-17:23 17:23

Ovi iz SNP a jos ne shvataju da su odavno prevazidjena partija.U konstelaciji politickoj kakva je sada ,nema nikakvog razloga da uopste postoje.Davno bili pa prosli.

Lili
22.08.2023-20:53 20:53

I sa Danijelom Djurovic bi SNP dobio isti broj glasova