Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Đurović sa Saracinom: Svi politički akteri da pokažu apsolutnu posvećenost rješavanju gorućih pitanja

Đurović je izrazila zadovoljstvo povodom novog susreta sa gospodinom Saracinom, te naglasila da njegov angažman najbolje pokazuje zainteresovanost SR Njemačke za stanje u Crnoj Gori

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa specijalnim izaslanikom Vlade Savezne Republike Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom.

Đurović je izrazila zadovoljstvo povodom novog susreta sa gospodinom Saracinom, te naglasila da njegov angažman najbolje pokazuje zainteresovanost SR Njemačke za stanje u Crnoj Gori i želju da naša država u najskorije vrijeme dostigne političku stabilnost i institucionalnu funkcionalnost.

“Istakavši važnost aktuelnog trenutka za Crnu Goru, kao i zadovoljstvo zbog postignutog političkog dogovora o kandidatima za sudije Ustavnog suda, Đurović je izrazila očekivanje da će 27. februara doći do njihovog izbora”, saopšteno je iz Skupštine.

Ona je informisala sagovornika o ličnim naporima učinjenim da do izbora sudija dođe i ranije i da se, nakon intenzivne komunikacije sa svim klubovima, 27. februar iskristalisao kao datum kada će dovoljan broj poslanika biti prisutan da bi se sporovelo glasanje i dostigla dvotrećinska većina za izbor sudija Ustavnog suda.

“Ukazavši na značaj Berlinskog procesa koji ima nezamjenljivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja regiona sa EU na putu integracije, Đurović je informisala sagovornika o preduzetim aktivnostima nakon saznanja da Vlada nije započela proceduru potvrđivanja tri sporazuma potpisana 3. novembra 2022. godine u Berlinu i iskazala očekivanje da će izvršena urgencija rezultirati skorim slanjem Skupštini pomenutih sporazuma i njihovim potvrđivanjem na sjednici plenuma”, dodaje se u saopštenju.

Specijalni izaslanik Vlade SR Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin izrazio je očekivanje SR Njemačke, ali i Evropske unije da će 27. februara biti izabrano svih četvoro sudija Ustavnog suda, te istakao da je to jedini način da se ova važna institucija konačno odblokira i profunkcioniše na pravi način.

On je iskazao interesovanje i za predsjedničke izbore raspisane za 19. mart ove godine, te potencirao važnost obezbjeđenja njihove regularnosti.

“Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, on je kazao da svi politički akteri treba da pokažu apsolutnu posvećenost rješavanju gorućih pitanja, među kojima je, svakako, najvažnije pitanje Ustavnog suda, te da partijske i partikularne interese ostave po strani i da se fokusiraju na ono što je najvažnije, a to je pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno izabrati svih četvoro sudija Ustavnog suda jer je to jedini način da se obezbijedi potpuna funkcionalnost ove važne institucije.

Pored gospodina Zaracina, sastanku su prisustvovali ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten i ataše Tomislav Kajić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve