Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović sa ambasadorom Irske: Crna Gora spremna da radi na daljem jačanju bilateralne saradnje

Izrazivši zadovoljstvo zbog posjete ambasadora Gargana Crnoj Gori, posebno imajući u vidu nerezidentni karakter zastupanja, predsjednica Đurović je pozdravila njegov angažman usmjeren ka razvoju crnogorsko-irskih odnosa

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa Ronanom Garganom, nerezidentnim ambasadorom Republike Irske sa sjedištem u Budimpešti.

Izrazivši zadovoljstvo zbog posjete ambasadora Gargana Crnoj Gori, posebno imajući u vidu nerezidentni karakter zastupanja, predsjednica Đurović je pozdravila njegov angažman usmjeren ka razvoju crnogorsko-irskih odnosa.

“Ona je istakla da Crna Gora sa Republikom Irskom ima prijateljske bilateralne odnose, te da baštinimo osjećaj bliskosti, ne samo u pogledu sličnosti u geografskoj veličini između dvije države, već prvenstveno kroz njegovanje zajedničkih vrijednosti i demokratskog bića”, saopšteno je iz Skupštine.

Đurović je izrazila očekivanje da će, u narednom periodu doći do jačanja parlamentarne saradnje između dvije države kroz organizovanje posjeta skupštinskih delegacija.

“Crna Gora je spremna da radi na daljem snaženju bilateralne saradnje sa Republikom Irskom”, kazala je Đurović i naglasila da na tom planu postoji značajan, ali još uvijek nedovoljno iskorišćen potencijal koji se posebno može ogledati kroz saradnju u procesu evropskih integracija.

Na toj liniji, ona je čestitala Republici Irskoj važan jubilej koji obilježava ove godine, a to je pedeset godina članstva u EU, te istakla da ova zemlja za nas predstavlja dobar primjer kako treba iskoristiti status države članice EU za stvaranje bolje budućnosti za svoje građane.

“Predsjednica Đurović je izrazila interesovanje za proširenje sadržaja bilateralnih odnosa kroz zaključivanje sporazuma u oblastima finansija, pravosuđa, evropskih integracija, unutrašnjih poslova, informacionih tehnologija, nauke, zdravstva i naročito naglasila potrebu pospješivanja saradnje u oblasti turizma kroz uspostavljanje redovne avio linije između Podgorice i Dablina”, dodaje se u saopštenju.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, ona je upoznala sagovornika sa procesom izbora kandidata za sudije Ustavnog suda, te izrazila očekivanje da će sva četiri predložena kandidata dobiti potrebnu podršku na sjednici Skupštine Crne Gore. Takođe, ukazala je na potrebu izbora vrhovnog državnog tužioca i imenovanje preostalih članova Sudskog savjeta, što su još uvijek otvorena pitanja koja treba rješavati u najskorijem roku.

Ambasador Ronan Gargan je izrazio zadovoljstvo zbog prvog zvaničnog susreta sa predsjednicom Đurović, te istakao da je Republika Irska veliki podržavalac politike proširenja i što bržeg pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Osvrnuvši se na pitanje izbora sudija Ustavnog suda, ambasador je istakao da je napravljen veliki pomak u ovom procesu, te izrazio nadu da će na sjednici Skupštine svi predloženi kandidati dobiti potreban broj glasova poslanika i da će se na taj način odblokirati ova važna institucija.

Govoreći o bilateralnim odnosima, Gargan je istakao da je potrebno staviti akcenat na podsticanje parlamentarne saradnje koja otvara mogućnost daljeg razvoja sveukupnih relacija između naših država.

“Tokom razgovora, ambasador Gargan je podsjetio i da je najznačajniji investitor iz Republike Irske u Crnoj Gori irska državna kompanija Aer Rianta koja je 2018. godine dobila ugovor za poslovanje „duty free“ prodavnica na dva aerodroma u Crnoj Gori, te da je ista zainteresovana za produženje ugovora na još četiri godine”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve