Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Đurašković traži izvinjenje od Timonijea: Nijesam čuo da govorite o fašizmu 5. septembra 2021. godine kada je izvršen desant na Cetinje

Antifašističke i antiratne vrijednosti branjene su i odbranjene i devedesetih godina zahvaljujući Cetinju i Cetinjanima, a tako je bilo i 5. septembra 2021. godine kada su SPC i policija izvršili svojevrsni desant na Cetinje. Nijesam Vas tada čuo da govorite o fašizmu, a ako ga je skorije bilo u Crnoj Gori, to je bio eklatantan primjer. Nijeste jednom riječju osudili suzavac, gumene metke i brutalnu opsadu Cetinja nazivajući je pravim imenom.

Vjerovao sam da kao iskusni diplomata ne možete saopštiti ovako neutemeljenu i tešku konstataciju i kroz pojedinačni incident na Cetinju targetirati grad u fašističkom kontekstu, naveo je gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković u otvorenom pismu ambasadoru Francuske u Crnoj Gori Kristijanu Timonijeu, pozivajući ga da se izvini svim građankama i građanima Prijestonice.

Podsjetimo, Francuski ambasador u Podgorici Kristijan Timonije komentarisao je danas nedavni incident na Cetinju u kojem je učetvovao kandidat za predsjednika PES Jakov Milatović. Timonije je u izjavi za drugosrbijanski, anticrnogorski tabloid Vijesti, koja više priliči ortodoksnom uličaru, a manje diplomati, ocijenio da je ”ta vrsta fašističke agresije protiv ne samo evropskih, već i osnovnih ljudskih vrijednosti”.

Posebno čudi, kako navodi Đurašković, da se tako iskusan diplomatski predstavnik odlučio na uvredljivu generalizaciju samo nekoliko dana nakon posjete Cetinju i nakon izuzetno uspješne i produktivne posjete delegacije Prijestonice Cetinje francuskim lokalnim samoupravama.

“Događaj na Cetinju, u kojem nikakav fizički obračun zaista nijesam vidio, nije smio da se dogodi i svaku vrstu prekoračenja onoga što podrazumijeva miran protest uvijek moramo osuditi. Pripadam partiji koja je istog momenta osudila incident. Međutim, na ovakav način komentarisati incident koji se dogodio, a koji, saglasan sam sa cjelokupnom javnošću nije trebao i smio da se dogodi, i time brutalno negativno targetirati Cetinje, je u najmanju ruku neprihvatljivo”, kazao je Đurašković.

Pravo na miran protest je, kako navodi, garantovano ljudsko pravo i treba ga afirmisati, a ne kroz pojedinačni negativni istup nazivati fašizmom.

“Kad ste izgovarali ovu konstataciju, očigledno nijeste imali na umu slobodarsku tradiciju Cetinja i vjekovnu borbu za nezavisnost i slobodu. Kroz vjekove je Cetinje branilo Crnu Goru i prvo u okupiranoj Evropi ustalo protiv fašizma braneći univerzalne vrijednosti antifašizma i antisemitizma. Cetinje je u Drugom svjetskom ratu dalo više narodnih heroja nego mnoge evropske države, a i samo je Grad heroj”, istakao je Đurašković.

Prema njegovim riječima, antifašističke i antiratne vrijednosti branjene su i odbranjene i devedesetih godina zahvaljujući Cetinju i Cetinjanima, a tako je bilo i 5. septembra 2021. godine kada su “SPC i policija izvršili svojevrsni desant na Cetinje”.

“Nijesam Vas tada čuo da govorite o fašizmu, a ako ga je skorije bilo u Crnoj Gori, to je bio eklatantan primjer. Nijeste jednom riječju osudili suzavac, gumene metke i brutalnu opsadu Cetinja nazivajući je pravim imenom. Jako dobro ste upoznati o naporima koje Prijestonica Cetinje ulaže u proširivanje saradnje sa Francuskom. Znate sa koliko se entuzijazma pristupa promociji odnosa između dvije prijateljske države, pa još više čudi i brine Vaša odluka da ova dešavanja smjestite u ovako uvredljiv i neprimjeren kontekst. Zbog svega navedenog, pozivam Vas da uputite izvinjenje svim građankama i građanima Prijestonice Cetinje”, poručio je Đurašković u pismu Timonijeu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

12 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Milka
12.03.2023-12:06 12:06

Bravo!

Cetinje
12.03.2023-12:19 12:19

Bravo Djuraškoviću,a ovaj Omaleni Francuz koji je u “svojoj” Afro-Francuskoj manjina “ima pravo”da bleji kao brav,koji je u Crnoj Gori samo radi laži i prevare “francuske demokratije”.Ne daj Bože da je “viši” par centa,mi bismo bili “na Jade od njega”,zato Timonije “manjino”u svojoj državi prošetaju malo Cetinjem da ti PRIJENE nešto lijepo.

Safet
12.03.2023-12:21 12:21

Kumim vas bogom netrebaju nam EU Okupanti ! Odma ih izbacit iz Crnogorskog programa sve na svijetu imamo oce za dzaba da se prigaju na nase plaze-more-sunce njihovu debelu guzicu – IMA LJEBA I BEZ EU !

Nidzo
12.03.2023-13:05 13:05

Nima treba ka Sjeverna Koreja Kim Jon-un do praga i nazad ! Vjerujte da bi od danas dao PUTINU na koriscenje Crnogorsko Jadransko More kad Bolesno mrze CRNOGORCE  !

Lovćen
12.03.2023-13:48 13:48

Samo nas ti nemoj braniti izdaji iz koalicije sa sramnom UROm i još sramnijim Demokratama pa da zajednički pravimo slogu onu istu referendumsku,jer ako tako nastavite biće kasno za sve.Da nebi bila ona stara sa kim si takvi si a vama najgori prave društvo.

Sreten_V
12.03.2023-14:03 14:03

Ako se pod incidentom podrazmijeva onaj koji je izazvalo, Milatovićevo obezbjeđenje, koje ga je bacilo u lokvu i ponašanje “pravednog” Milovića, kao učesnik nenasilnog protesta, pridružujem se osudama!

Rovca
12.03.2023-14:04 14:04

Cetinje@
Ništa se na tebe nije primilo od kulture poznatih cetinjana iz starijeg i novijeg doba/petrovića,lubarde,petranovića,vukića…./ nego ovako na najnižem nivou komentarišeš besjede ambasadora naše prijateljske Francuske.

Lovćen
12.03.2023-16:04 16:04
Reply to  Rovca

A dje ti se đedoše velika slova velika pogani?

Makarije
12.03.2023-21:42 21:42
Reply to  Rovca

Mršššššššššššššš!

Ej bre
13.03.2023-02:14 02:14
Reply to  Makarije

Makarije@
Mrškaš ljude od ugleda i položaja. Nije bre lepo a ni vaspitano.

Lovćen
13.03.2023-07:41 07:41
Reply to  Ej bre

A i tebe od ugleda Mrššš

Blaki
12.03.2023-16:14 16:14

Nije mu se čuditi.1918 njegova država , je početak fašizma odobrila Srbiji u rušenju Crne Gora i kralja Nikole.