Utorak, 25 Juna, 2024
Rubrika:

Đurašković: Praznici prilika da zajednički slavimo prošlost i gradimo budućnost

''Obilježavajući današnje praznike i najsvijetlije datume crnogorske istorije, pozivam vas da zajednički slavimo našu prošlost, cijenimo sadašnjost i gradimo budućnost na temeljima hrabrosti naših herojskih predaka i mudrosti Njegoševih riječi. U to ime, svim građankama i građanima Crne Gore čestitam praznik kulture i Dan Prijestonice, jer je samo sa Cetinjem i Crna Gora vječna''

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković povodom 13. novembra, Dana Prijestonice i crnogorskog praznika kulture, Njegoševog dana uputio je čestitku građanima i građankama Crne Gore.

“Grad heroj, istorijski i kulturni centar, luča slobode, crnogorska prijestonica Cetinje, oduvijek je bila simbol nepokornosti i perjanica crnogorskog slobodarstva, što je potvrdila mnogo puta kroz istoriju, pa tako i 13. novembra 1944. godine, kada su naši slavni borci oslobodili grad od okupatora i donijeli željno čekanu slobodu. Zahvaljujući njima koji su branili, odbranili i sačuvali našu nezavisnost, mi danas sa ponosom obilježavamo ovaj dan koji obavezuje na poštovanje ideala antifašizma za koje su generacije prije nas dale svoje živote i podsjeća da se vrijednosti slobode i demokratije čuvaju i njeguju iz dana u dan”, naveo je Đurašković u čestitci.

Cetinje je, kako je kazao, i kolijevka najznačajnijih ličnosti u slavnoj istoriji Crne Gore.

“A tako i našeg vladara, neprevaziđenog pjesnika i filozofa Petra II Petrovića Njegoša, koji je ispisao posebne stranice crnogorske književnosti i istorije, a čiji dan, crnogorski praznik kulture, takođe slavimo danas. Obilježavajući današnje praznike i najsvijetlije datume crnogorske istorije, pozivam vas da zajednički slavimo našu prošlost, cijenimo sadašnjost i gradimo budućnost na temeljima hrabrosti naših herojskih predaka i mudrosti Njegoševih riječi. U to ime, svim građankama i građanima Crne Gore čestitam praznik kulture i Dan Prijestonice, jer je samo sa Cetinjem i Crna Gora vječna”, poručio je Đurašković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve