Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović upoznao ambasadore sa apsolutnom posvećenošću Crne Gore evropskom putu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Alžira – Fataha Mahraza, Italije – Andreine Marsela, Ukrajine – Oleha Herasimenka i Njemačke – Petera Feltena

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Alžira – Fataha Mahraza, Italije – Andreine Marsela, Ukrajine – Oleha Herasimenka i Njemačke – Petera Feltena. Crnogorski predsjednik je tom prilikom upoznao ambasadore sa “apsolutnom posvećenošću Crne Gore evropskom putu”.

Nakon ceremonije, kako je saopšteno, Đukanović je odvojeno razgovorao s ambasadorima, poželio im dobrodošlicu na prijestono Cetinje, uspješnu misiju, te  iskazao uvjerenje da će tokom svojih mandata svaki od ambasadora, u saradnji sa državnim organima Crne Gore, “dati doprinos unapređenju međudržavnih odnosa”.

“Đukanović je upoznao ambasadore sa apsolutnom posvećenošću Crne Gore evropskom putu i državi koja kao multietnička demokratija prolazi kroz jedan interesantan period političkog i demokratskog života, ali koja uspijeva da potvrdi funkcionalnost institucija i odlučan vanjskopolitički kurs”, navode iz Kabineta.

Tokom susreta sa ambasadorom Alžira, Đukanović je ukazao na značajan prostor za unapređenje međudržavnih odnosa, kako je naveo, “prije svega kroz dinamiziranje dijaloga na visokom nivou i snaženje ugovorne baze između dvije zemlje”.

“Iskazana je zainteresovanost za uspostavljanje saradnje u oblasti turizma i energetike imajući u vidu značajne potencijale naše zemlje i dobru ekspertizu Alžira na tom polju. Značajnom je ocijenjena i mogućnost saradnje u kulturi, dalje njegovanje prijateljskih odnosa u multilateralnom okviru, što će doprinijeti unapređenju ukupne međudržavne saradnje”, ističe se.

Đukanović sa ambasadorom Alžira/Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore

Ambasador Alžira prenio je Đukanoviču izraze prijateljstva i velikog poštovanja alžirskog predsjednika uz najbolje želje za prosperitet i sreću građana Crne Gore.

“Uz saglasnost o potencijalima za saradnju u turizmu i energetici, posebno u kontekstu energetske krize u svijetu, istakao je važnost pravovremenih razgovora o mogućnosti da Crna Gora bude regionalni hub u kontekstu daljeg razvoja gasne infrastrukture. Pored toga, ukazao je na mogućnost saradnje u pomorskom saobraćaju, kulturi i obrazovanju”, ističu iz Kabineta Đukanovića.

Iz Kabineta navode da je Đukanović u razgovoru sa ambasadorkom Italije ukazao na stabilne istorijske temelje odnosa dvije zemlje koji se osavremenjavaju i kontinuirano unapređuju.

Uz podsjećanje na prijateljske i partnerske odnose kroz članstvo u NATO i očekivanje skorog partnerstva u evropskom savezu, Đukanović se zahvalio za kontinuiranu i sveobuhvatnu podršku Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu u evropskim stremljenjima.

“Italija je zemlja koja bolje od drugih poznaje istoriju i razumije sadašnjost ovog regiona što je od velikog značaja za evropsku perspektivu”, kazao je Đukanović.

Đukanović sa ambasadorkom Italije/Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore

Podsjetivši na značaj Sporazuma o strateškoj saradnji između dvije zemlje, kako se navodi, “okvira kojeg treba još efikasnije da iskoristimo na primjeru vrijednog infrastrukturnog projekta podmorskog kabla, visoko je ocijenio saradnju sa italijanskim predsjednikom Matarelom koju karakteriše prijateljstvo prema Crnoj Gori i njenom narodu”.

Ambasadorka Marsela je uz zahvalnost za prijem potencirala istorijski dugoročno partnerstvo Crne Gore i Italije koje čini, kako je kazala,  “da se u Crnoj Gori osjeća kao kod kuće”.

“Mi smo neko ko zaista želi Crnu Goru u EU i blisko sarađujemo i podržavamo vas na tom putu, da Crna Gora postane 28 članica Unije, kazala je Marsela, uz poruku o snažnoj podršci Crnoj Gori da napravi završne korake. Kao što ste uz odlučnost i vrijedan rad postali članica NATO i prednjačite na putu ka EU, pomoći ćemo vam i sa obavezama u ključnim poglavljima pregovora sa Unijom, istakla je italijanska ambasadorka. Na italijansku podršku možemo računati i u demokratskim procesima koji su u proteklom periodu bili intezivni, ali, kako je kazala ambasadorka, u institucionalnom i ustavnom okviru što je najvažnije. Važno je i zadržati stabilnost zemlje i izbjeći bilo kakav uticaj trećih strana jer Crna Gora pripada Evropi sa kojom ima zajedničku, istoriju, vrijednosti i ciljeve”, kazala je ambasadorka.

Najavila je da će svoj mandat posvetiti i daljem unapređenju uspješnih ekonomskih odnosa i kroz mogućnost nastavka energetskog projekta kao što je podmorski kabal.

Đukanović je zahvalio Ukrajini za odluku da u teškom trenutku za tu zemlju i njen narod obnovi predstavljanje zemlje na ambasadorskom nivou, kako je istakao, “što razumijemo kao gest prijateljstva i podršku crnogorskoj spremnosti da gradi najbolje odnose prijateljske saradnje”.

“Posebno je istakao zadovoljstvo što ukrajinskog ambasadora prima u Prijestonici, po mnogo čemu jedinstvenoj, ali i po svakodnevnoj podršci njenih građana ukrajinskom narodu. On je ponovio snažnu osudu ruske agresije na Ukrajinu, neodgovornog čina kojim se krše međunarodna prava i Povelja UN-a, uz iskreno žaljenje zbog stradanja prijateljske države i naroda, i uništenja bogatih materijalnih resursa. Predsjednik je izrazio nadu da će ipak doći do smirivanja situacije i da će se uložiti dodatni napori za iznalaženje rješenja diplomatskim putem kojim će se obezbijediti nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine”, dodaju iz Kabineta.

Uz ocjenu da je u pitanju agresija koja ne prijeti samo Ukrajini već evropskoj bezbjednosti, sistemu vrijednosti i jedinstvu, crnogorski predsjednik ponovio je podršku odluci o dodjeli statusa kandidata toj zemlji.

“On je uz nadu da će u doglednoj perspektivi rat stati i da ćemo se vratiti mirnodobskim temama i saradnji, iskazao punu spremnost da Crna Gora u maksimalnoj mjeri mogućeg učestvuje u svim programima podrške i obnove te zemlje”, stoji u saopštenju.

Ambasador Herasimenko je uz, kako se navodi, iskazan osjećaj časti što predaje akreditive dugotrajnom i iskrenom prijatelju Ukrajine zahvalio za ličnu uključenost Đukanovića u pomoći tokom nesrećnih okolnosti, koje će, kako je kazao, “Ukrajina izdržati, prevazići i pobijediti rat protiv zla”.

Đukanović sa ambasadorom Ukrajine/Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore

“Uz zahvalnost i Prvoj dami za nedavno učešće na Samitu koji je organizovala Prva dama Ukrajine, ukazao je na značaj podrške Crne Gore i svih partnera i saveznika. Ambasador Ukrajine dao je punu podršku napretku Crne Gore ka EU, ističući da će naša iskustva rado iskoristiti”, dodaju iz Kabineta Predsjednika.

Đukanović je, kako je saopšteno, visoko ocijenio odnose Crne Gore i Njemačke koji su tokom proteklih godina doživjeli značajan napredak.

“Cijeneći dragocjenim frekventne susrete i prijateljske razgovore na najvišem niovu, zahvalio je za saradnju kroz ukupnu državnu infrastrukturu dvije zemlje posebno u oblasti unutrašnjih poslova, bezbjednosti, zaštite životne sredine, kulture i obrazovanja. Formiranjem Njemačkog biznis kluba u Crnoj Gori i najavom dolaska krupnih kompanija u našu zemlju postavljaju se temelji za još dinamičniju ekonomsku saradnju koja je i prioritet, i značajna za diverzifikaciju crnogorske ekonomije i njene konkurentnosti na tržištu Evrope kojem težimo. Uz zahvalnost za podršku evropske budućnosti Crne Gore i ZB, Predsjednik je ohrabrujućim ocijenio stimulativne poruke iz Berlina, što je važno i s aspekta podsticaja drugih zemalja regiona u tom pravcu”, istakli su iz Kabineta.

Na toj liniji Đukanović je pozdravio pripremne radnje na organizovanju novog Samita berlinskog procesa u pravcu snaženja njegovog autoriteta kao originalne regionalne inicijative.

Đukanović sa ambasadorom Njemačke/Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore

Ambasador Felten iskazao je visoko poštovanje za prijem, impresioniran sadržajem bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Kao ekonomista, kako dodaju iz Kabineta, biće temeljno posvećen privrednoj saradnji Crne Gore i Njemačke u svim oblastima posebno u energetici, zaštiti životne sredine s ciljem da pokaže atraktivnost Njemačke kao investicionog partnera.

Pozdravio je politički dijalog na najvišem nivou kao važan okvir za saradnju i najavio dalje kontakte u tom pravcu i kroz skori dolazak njemačkog izaslanika za Zapadno Balkana u Crnu Goru.

“Iz Berlina je zadata važna tema – napredak Crne Gore ka EU, zato ćemo i dalje pružati podršku vašoj zemlji u ključnim oblastima”, kazao je ambasador, i dodao je da bi bilo poput ostvarenja njegovog ličnog sna da tokom njegovog mandata Crna Gora pristupi EU.

On je naglasio da je uloga Berlinskog procesa da podrži evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i da se organizovanjem novog samita želi ukazati na važnost njegovog inkluzivnog karaktera.

“Smatramo da je Berlinski proces upravo pravi proces kojim se to može postići”, kazao je ambasador, ističući da u Njemačkoj na Crnu Goru gledaju kao na luku stabilnosti na ZB koja poštuje međunarodno pravo i pravila međunarodnog multilateralnog poretka, jasno se izjašnjavajući protiv napada na Ukrajinu.

Ambasador je ukazao na snagu jedinstva društva kako u Crnoj  Gori, tako i u Njemačkoj.

“Uz ocjenu da moramo zajedno da razumijemo da se agresorski ratovi ne vode samo oružjem već i dezinformacijama ukazao je na važnost jedinstva našeg društva i u Njemačkoj i u Crnoj Gori koje se mora jasno građanima demonstrirati”, zaključuju iz Kabineta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve