Utorak, 19 Marta, 2024
Rubrika:

Đukanović: Ući ćemo u EU, i imati prosječnu platu od 1.500 eura

Đukanović govorio na promotivnom skupu uoči drugog kruga predsjedničkih izbora

Predsjednik DPS Milo Đukanović i predsjednički kandidat na predstojećim izborima, u razgovoru sa građanima na tribini u Zagoriču kazao je da je cilj svake odgovorne politike poboljšanje životnog standarda, i naglasio da se do tog cilja mora doći na odgovoran način a ne manipulacijama i sijanjem iluzija.

ULAZIMO U EU, A TADA ĆE PROSJEČNA PLATA BITI 1.500 EURA

„Kad Crna Gora postane članica EU, realno je da prosječna plata bude 1.500 eura. Do toga dolazimo realizacijom reformi i ulaskom u članstvo u EU. Ovo je realno, sve ostalo opasno prijeti da ovu zemlju uvede u bankrot. Ovakvom politikom kakva se sada vodi, ova zemlja teško može izbjeći bankrot do kraja 2023“, kazao je Đukanović.

On je rekao da moramo da vodimo računa o jednoj bitnoj činjenici.

„Koliko god je bila važna visina plata i penzija, to nije ipak kompletan životni standard. Jako je važno kakav je nivo zdravstvene usluge, kakvo je obrazovanje…“

PENZIONERI SU POSEBNO POGOĐENI INFLACIJOM, NJIHOV STATUS SE MORA POBOLJŠATI

Đukanović je posebnu pažnju posvetio položaju penzionera, koji su najviše pogođeni inflacijom i dodao da se njihov status mora poboljšati. On je ukazao da su penzije minimalno korigovane ili da nijesu uopšte.

„Sto dvadeset hiljada penzionera danas ima mnogo veći problem nego što su ga imali prije ovoga perioda“, kazao je Đukanović.

On je objasnio da se ovakvim vođenjem javnih finansija stvara inflacija, koja je u ovom trenutku najveća od nezavisnosti.

„Danas je u Evropi inflacija 9 posto a u Crnoj Gori 17,2! Ta inflacija pogađa sve, ali najdrastičnije penzionere, ljude koji su časno odradili svoj životni vijek, dali to što su znali i umjeli da bismo mi danas imali temelje države Crne Gore. Nekada je penzija bila na nivou 57 posto prosječne plate, a sada je 50“, kazao je predsjednik.

Foto: DPS
Foto: DPS
Foto: DPS

MANIPULANTI SE POPULIZMOM POIGRAVAJU SA SUDBINOM LJUDI

Đukanović je rekao da se manipulanti koji populizmom žele da steknu političke poene poigravaju sa sudbinom ljudi.

„Ne dajmo se zavarati, ne dajmo manipulantima da nam iluzijama stvaraju nerealna očekivanja. Politika ne smije biti vještina manipulacije ljudima, ona je odgovorna javna djelatnost“, naglasio je Đukanović.

„Prirodno je da svi želimo da svako od nas, naše potomstvo, svaki građanin Crne Gore živi na onom nivou životnog standarda koji postoji u razvijenoj Evropi. Ako politika koja vrši vlast nema to kao svoj konačan cilj, to nije dovoljno dobra i odgovorna politika. To je naša osnovna ideja vodilja. Sve što smo do sada radili – čuvanje mira, međunacionalnog sklada, obnova nezavisnosti, ulazak u NATO, su dionice na tom putu koje treba da nas dovedu do životnog standarda Crne Gore primjerenog Evropi 21. vijeka“, poručio je Đukanović.

VAŽNO JE KAKO SE DOLAZI DO POVEĆANOG STANDARDA, NE PRODAVATI ILUZIJE

Đukanović je rekao da je važno i kako se do kvalitetnog životnog standarda dolazi.

„Nije dovoljno željeti da se dođe do povećanog životnog standarda, jako je važno znati kako se to ostvaruje. Ne prodavati ljudima iluzije, jako je važno dijeliti sa ljudima ono što je neka spoznaja i iskustvo koje morate imati čak i ako vodite domaćinstvo – da prvo nešto morate stvoriti da biste mogli potrošiti“, kazao je Đukanović.

On je u nastavku istakao koliko je važno da Crna Gora ostane građanska država u kojoj skladno žive ljudi različitih nacionalnosti i vjera.

“Crna Gora mora biti država građana, kako je to Ustavom predviđeno, a ne nekih privilegovanih i manje privilegovanih, manjinskih naroda. Takva je struktura Crne Gore. To su znali i Petrovići kada su postavili dobre temelje odnosa prema manjina. Crna Gora mora biti multietnička i multikulturna zajednica. Ne možemo mimo svijeta, moramo biti organski dio savremene evropske civilizacije i kulture. Naš cilj kao države se završava članstvom u EU“, naglasio je Đukanović.

Foto: DPS

NE PREDSTAVLJAM SE LIJEPIM ŽELJAMA , VEĆ KONKRETNIM OSTVARENJIMA

On je rekao da alternative koje nam se nude kroz Open Balkan i „srpski svet“ su zamajavanja nacionalista koji žele da nas vrate u nacionalna i vjerska prebrojavanja i dovode u pitanje i sekularni karaker crnogorske države. Takođe, podsjetio je na globalni kontekst, sukob između Istoka i Zapada, koji se uvijek reflektuje na naš region i podstiče nacionalizme i velikodržavne projekte.

Đukanović je u nastavku rekao da se on ne predstavlja lijepim željama, već svojim ostvarenjima. On je nabrojao sva istorijska postignuća politike koju je predvodio. Između

ostalog kazao je da je ta politika postigla da ekonomija Crne Gore postane samoodrživa, iako to nikada nije bila u svojoj istoriji….

PREUZIMAM ODGOVORNOST ZA SLABOSTI VLASTI KOJU SAM PREDVODIO, ONE SE NE MOGU UPOREDITI SA ONIM ŠTO ČINE OVI KOJI DANAS UPRAVLJAJU DRŽAVOM

Đukanović je konstatovao da je vlast na čijem je bio čelu imala i neke slabosti, i da je to karakteristika za sve vlasti koje dugo traju. On je preuzeo odgovornost za te slabosti i kazao da je spreman da ih otkloni. Naglasio je da se, ma koliko neobjektivni kritičari pokušavali da ocrne vlast koju personifikuje, te greške ne mogu uporediti sa onim što radi ovi koji su poslije 30. avgusta postali većina.

„Kao što nema živog čovjeka bez mana, tako nema ni politike bez slabosti. Nema ni vlasti bez slabosti. A posebno nema vlasti bez slabosti, ako ona dugo traje… Potpuno sam toga svjestan i kao čovjek koji je personifikovao tu politiku, koji je predvodio politiku koja je Crnu Goru dovela do ovih ostvarenja. Ja odgovorno preuzimam svoju odgovornost za slabosti koje ste identifikovali i sposoban sam da ih otklonim. Mi moramo da pokažemo da smo razumjeli poruku građana iz 2020. i da smo se ozbiljno ozbiljno posvetili onome što su oni identifikovali kao naše mane”, kazao je Đukanović i dodao da i pored toga što su vlastodršci bili samo posvećeni ostrašćenom revanšizmu, do sada nema ni jedne optužnice i presude protiv predstavnika bivše izvršne i zakonodavne vlasti.

Foto: DPS

ŠTITILI SMO INTERESE CRNE GORE, POŠTO IH JE VLAST PODRIVALA

Zatim je rekao da je opozicija morala da štiti interese Crne Gore, pošto je vlast asistirala na njihovom podrivanju.

„Nikada naša vlast nije trgovala sa interesima Crne Gore. Oni su bili, i dalje su za nas svetinja. I kao opozicija smo pokazali da smo svjesni da naša odgovornost nije prestala, jer smo vidjeli da nova vlast ne štiti interese Crne Gore. Vlast, kojoj je pripadao i moj protivkansidat, je asistirala onima koji rade protiv interesa naše države. Zato, nemojte nas svrstavati u koš sa njima kojima će suditi istorija i sudovi. Nemam nikakvu dilemu o tome“, poručio je Đukanović.

Foto: DPS

CRNA GORA ĆE POSTATI ČLANICA EU, RAZVIJAĆEMO DALJE EKONOMIJU I OBEZBIJEDITI RAST PLATA

Predsjednik Đukanović je na kraju rekao da je uvjeren će pobjede na izborima 2. aprila i na parlamentarnim 11. juna, povratiti normalnost i stvoriti uslove da Crna Gora uhvati priključak sa onim trendovima koje je imala do 30. avgusta 2020.

On je kazao da je ubijeđen da tokom njegovog predsjedničkog mandata Crne Gora postaje članica EU, da će se paralelno sa tim obezbijediti ozbiljan ekonomski razvoj, na kojem će se jedino zdravo utemeljiti rast životnog standarda, rast plata i penzija što je konačan cilj politike koju predstavlja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
24.03.2023-12:47 12:47

Kasno si se setio da pričaš o platama i ekonomiji. Zašto ne nastaviš sa podelama, pričama o crkvi, itd. jer ekonomija nije bitna ?