Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović-Medoks: Značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje

Predsjednik je uz zahvalnost za partnerski pristup poručio da će se i sa pozicije predsjednika Savjeta za održivi razvoj i dalje posvećeno zalagati na sprovođenju jasnog odgovora na klimatske probleme i realizaciju preuzete ambicije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadorku Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori Karen Medoks.

Predsjednik je izrazio zadovoljstvo susretom i zahvalio ambasadorki Medoks na inicijativi i izraženom interesovanju za susret nakon Samita o klimatskim ambicijama, što je prilika za razmjenu mišljenja o saradnji Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva na bilateralnom i multilateralnom nivou.

Podsticaji UK-a pomogli su Crnoj Gori da analizira ostvarenja i domete dosadašnje realizacije obaveza iz Klimatskog sporazuma, kazao je Đukanović, uz uvjerenje da je učešće Crne Gore na Samitu bilo kvalitetno i zapaženo, i da će takva biti i dalja kontribucija Crne Gore ostvarenju klimatskih ciljeva. On je podsjetio da je prvobitno definisani plan o nacionalnom doprinosu smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte ispunjen unapređenjem tehnologija u metalnoj industriji i punoj orijentaciji na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, uz realnu ambiciju za smanjenje od 35% i više u periodu koji slijedi. Predsjednik je zahvalio ambasadorki i za nemjerljivu podršku UK našem putu ka članstvu u NATO, ali i, bez obzira na Bregzit, nastavku veoma značajnog podsticaja evropskoj integraciji Crne Gore i ZB. Visoko cijeneći bilateralne odnose Đukanović je istakao da ostaje značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje.

Ambasadorka Medoks je uz zadovoljstvo susretom zahvalila Predsjedniku na aktivnom učešću Crne Gore na nedavnom Samitu i njenom ranom ulasku u taj proces. UK kao kopredsjedavajuća Konferencijom UN konvencijom o klimatskim promjenama, ima visoko na agendi ovu temu i posvećeno radi na organizaciji COP 26 čiji je domaćin u decembru naredne godine, kazala je ambasadorka. Virtuelni samit bio je izuzetan korak ka sledećoj konferenciji strana ugovornica, istakla je Medoks, a povećane ambicije Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva, zajedno sa ostalim zemljama, sjajna su vijest koja će sigurno uticati na ostvarenje pariskog cilja. Ona je potvrdila spremnost UK da podrži Crnu Goru i projekte čiste i održive energije iz obnovljivih izvora koji će doprinijeti i sprovođenju nacionalnog akcionog plana i jačanju ambicije na ovom planu.

Predsjednik je uz zahvalnost za partnerski pristup poručio da će se i sa pozicije predsjednika Savjeta za održivi razvoj i dalje posvećeno zalagati na sprovođenju jasnog odgovora na klimatske probleme i realizaciju preuzete ambicije.

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja i o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori, posebno u kontekstu bezbjednosnih izazova i spoljnih uticaja, pri čemu je iskazano zajedničko opredjeljenje za pažljivo sagledavanje i praćenje situacije i saradnju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve