Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Đeljošaj: Podgorica i Zeta da se razgraniče, nadam se da će i Tuzi ubrzo vratiti svoje ime-Malesija

Nada se da će i Tuzi ubrzo vratiti svoje ime, koje treba da imaju, odnosno Malesija, kao što je to uradila i Zeta koja je ranije bila Golubovci opština u okviru glavnog grada

Nadam se da će i Tuzi ubrzo vratiti svoje ime, koje treba da imaju, odnosno Malesija, kao što je to uradila i Zeta koja je ranije bila Golubovci opština u okviru glavnog grada, kazao je Nik Đeljošaj, član komisije za stvaranje uslova za rad novoformirane opstine u ime opštine Tuzi.

On je u izjavi za javnost naveo da je zakonom o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, propisano je da se osnivanje opštine, ukidanje i promjena teritorije opštine vrši: spajanjem dvije ili više opština u novu opštinu, dijeljenjem jedne opštine u dvije ili više novih opština, pripajanjem dijela jedne opštine drugoj, spajanjem djelova dvije ili više opština u novu opštinu, ukidanjem opštine i pripajanjem njene teritorije jednoj ili više opština i izdvajanjem dijela jedne opštine u novu opštinu,

“Zakon ne propisuje slučaj da se iz jedne opštine odvoje dvije opštine, samo jedna, tako da proces razgraničenja i podjele imovine prvo treba da se završi između Opštine Tuzi i Glavnog grada Podgorica u cjelosti. Ovo posebno imajući u vidu činjenicu da u vrijeme kada su Tuzi postale opština, Zeta nije postojala kao posebna opština već kao Golubovci – opština u okviru Glavnog grada. Stoga je neophodno prvo završiti proces razgraničenja između Opštine Tuzi i Glavnog grada Podgorica, koji obuhvata, između ostalog i teritorijalno razgraničenje i način podjele imovine. Tek nakon što se ovaj proces u potpunosti okonča može se pristupiti razraničenju između Opštine Zeta i Glavnog grada”, ističe Đeljošaj.

Takođe, nada se da će i Tuzi ubrzo vratiti svoje ime, koje treba da imaju, odnosno Malesija, kao što je to uradila i Zeta koja je ranije bila Golubovci opština u okviru glavnog grada.

“Jedino ovo je ispravan način da se ovaj proces završi, a da bi se izbjegli neki novi problemi ukoliko se eventualno Glavni grad Podgorica prvo razgraniči sa Opštinom Zeta pa tek onda sa Opštinom Tuzi, jer rizikujemo da ostanu neka sporna pitanja između samih opština Zeta i Tuzi, u kom slučaju Zakon ne poznaje način rješavanja problema, odnosno spornih pitanja”, zaključio je Đeljošaj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve