Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

DIK utvrdila dvojezični obrazac za davanje potpisa podrške izbornim listama

Ovom novinom, kako se navodi, Državna izborna komisija je svojim podzakonskim aktom predvidjela mogućnost da birači albanske nacionalnosti potpise podrške daju na obrascu i na albanskom jeziku

Državna izborna komisija (DIK) jednoglasno je donijela dopune dva podzakonska akta kojima je predviđeno da se potpis birača za podršku izbornoj listi može dati i na dvojezičnom obrascu PB-1a (na crnogorskom i albanskom jeziku), saopšteno je iz DIK-a.

Ovom novinom, kako se navodi, Državna izborna komisija je svojim podzakonskim aktom predvidjela mogućnost da birači albanske nacionalnosti potpise podrške daju na obrascu i na albanskom jeziku.

“Komisija je konstatovala da postoji potreba da u narednom periodu započne proces prevođenja i ostalih obrazaca na albanski jezik u cilju njihovog korišćenja u narednim izbornim procesima”, dodaje se u saopštenju.

Kako su naglasili, Komisija je zaključila da će u skladu sa svojim nadležnostima ukazati, opštinskim izbornim komisijama koje sprovode izbore u opštinama u kojim Albanci čine većinu ili značajan dio stanovništva na potrebu dvojezičnog uređenja njihovih web stranica.

“U narednom periodu DIK će u zavisnosti od raspoloživih sredstava, resursa i tehničkih mogućnosti blagovremeno otpočeti aktivnosti u cilju dostupnosti informacija na albanskom jeziku”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve