Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

Demos: Skupština da pozove partije na dogovor o uslovima i datumu izbora

Cilj rezolucije je zajednički doprinos prevazilaženju aktuelnog, kako navode, veoma teškog stanja u zemlji, na koje upozoravaju i relevantne međunarodne adrese

Poslanici Demosa Miodrag Lekić i Neđeljko Rudović podnijeli su Skupštini prijedlog rezolucije o društvenom konsenzusu za prevazilaženje političke, institucionalne i ekonomske krize, kao uslovu za održavanje demokratskih izbora.

Skupština Crne Gore treba, kako navode iz Demosa, da pozove parlamentarne partije na hitan dogovor o uslovima i datumu održavanja parlamentarnih izbora. To je predviđeno prijedlogom rezolucije koji su podnijeli.

Rezolucijom je predviđeno da Skupština pozove relevantne društvene činioce i Evropsku uniju da doprinesu uspostavljanju demokratskog sistema i stvaranju ambijenta za iskazivanje slobodne volje na izborima.

Skupština, takođe, treba da pozove tužioce i sudije u Crnoj Gori da postupaju isključivo po zakonu i profesionalnoj savjesti i da odbiju uticaje iz političkih i drugih centara moći.

Iz Demosa predlažu da Skupština treba da pozove Javni servis da izvještava u skladu sa Kodeksom novinara i principima profesionalizma, što, kako smatraju, treba obezbijediti i neophodnim kadrovskim promjenama u Javnom servisu.

“Skupština treba da osudi sva javna antidemokratska podsticanja na vještačke podjele i mržnju u Crnoj Gori”, navedeno je u Prijedlogu rezolucije.

“Skupština Crne Gore poziva sve političke partije i društvene činioce da djeluju u pravcu tolerancije, smirivanja tenzija, kohezije crnogorskog društva i postizanja dogovora o modelu za prevazilaženje političke, institucionalne i ekonomske krize”, piše u Prijedlogu rezolucije,

Cilj rezolucije je zajednički doprinos prevazilaženju aktuelnog, kako navode, veoma teškog stanja u zemlji, na koje upozoravaju i relevantne međunarodne adrese.

“Namjera je zaustaviti iracionalna, sve riskantnija scenarija u kojima se namjerno podstiču podjele, posebno u oblasti crkvenih i nacionalnih pitanja s ciljem stavljanja u drugi plan životne i suštinske probleme u crnogorskom društvu”, stoji u Prijedlogu rezolucije.

Kako se ističe, jasno da u postojećim uslovima ne postoje objektivni uslovi za održavanje regularnih izbora.

“Što prije na demokratski način reaguju svi politički i društveni činioci u zemlji, u odgovarajućoj saradnji sa partnerskim međunarodnim subjektima, u prvom redu Evropskom unijom, uspjećemo da odgovorimo izazovnom i kriznom trenutaku u Crnoj Gori”, piše u Prijedlogu rezolucije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve