Odluka Ustavnog suda da proglasi neustavnim dio Pravilnika koji je donio Sudski savjet, a kojim su propisani kriterijumi za dodjelu stanova sudijama, po kojem su nedavno i dodijeljeni stanovi sudijama u crnogorskom sudstvu, je ismijavanje Ustava Crne Gore, smatraju u Demokratskoj Crnoj Gori.

“Kao da cjelokupna javnost, uključujući i nezadovoljene funkcionere DPS-a, a pogotovo njihove glasače, nije dovoljno zgađena dosadašnjim tokom afere “Stanovi”, ova afera, iz dana u dan, dobija nove i nove nastavke. Kao da do sada javni funkcioneri nisu uspjeli da demonstriraju svoju nezajažljivost u punom svjetlu, nastavljaju da je pokazuju i dalje”, saopštile su Demokrate.

Danas je to učinio Ustavni sud, kako se navodi, okarakterisavši kao diskriminatorsko i neustavno rješenje koje propisuje da sudija, ako hoće da konkuriše za drugi stan u Podgorici, stan koji je već dobio, van Podgorice, treba da vrati u stambeni fond.

“Da li je, uopšte, potrebno reći da se ovakvom odlukom ismijava Ustav Crne Gore? U Crnoj Gori su odavno, poznato je, ismijane sve vrline i poštenje, ali kada Ustav ismijava Ustavni sud, čiji je zadatak zaštita ustavnosti, zakonitosti, ustavno-pravnog poretka, ljudskih prava i sloboda Ustavom zajemčenih, šta to govori, kakvu poruku šalje o našem sudstvu, ali i o našem društvu u cjelini? Ako znamo da je predsjednik Ustavnog suda, Dragoljub Drašković, jedan od protagonista afere “Stanovi”, koji je od države čašćen 85.800 eura, onda je jasno da je ovdje na snazi princip: Ukoliko zakon nije na našoj strani, utoliko gore po zakon”, navodi se u saopštenju.

Demokrate poručuju da je jasno da se ovdje pravila mijenjaju u skladu sa “nezajažljivim apetitima nosilaca sistema koji je uspostavio DPS”.

“Ismijavanjem Ustava, donošenjem ovakve odluke, Ustavni sud je, ipak, ismijao samo sebe i time i formalno potvrdio da je i on samo još jedan pokušaj od institucije, i ništa više”, zaključuje se u saopštenju Demokrata.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve