Nedjelja, 12 Maja, 2024
Rubrika:

Demokrate: Obijanje depoa i kopanje tunela ispod zgrade Višeg suda duboko zabrinjavajući incident

Ovaj događaj je, kako su naveli, samo je jedan u nizu poraza koji su obilježili pravosudnu i institucionalnu zbilju Crne Gore u posljednjih nekoliko decenija

Obijanje depoa Višeg suda i prokopavanje tunela u blizini najviših državnih institucija predstavlja duboko zabrinjavajući incident koji simbolizuje opšti nedostatak povjerenja i integriteta u crnogorskom pravosudnom sistemu i institucijama sistema uopšte – ocijenili su iz Demokratske Crne Gore.

Ovaj događaj je, kako su naveli, samo je jedan u nizu poraza koji su obilježili pravosudnu i institucionalnu zbilju Crne Gore u posljednjih nekoliko decenija.

– Stanje u našem pravosuđu najbolje opisuje činjenica da su njegovi čelnici na optuženičkim klupama, okrivljeni za najteža krivična djela povezana s njihovom sudijskom funkcijom. Ova slika, koliko je poražavajuća, toliko je i upozoravajuća za svakog građanina Crne Gore. U svjetlu ovih događaja, jasno je da nova izvršna i zakonodavna vlast moraju ozbiljno da se pozabave reformama pravosudnog sistema. Neophodno je uvesti promjene koje će obezbijediti veće povjerenje građana u pravosuđe, stvoriti bolje uslove za rad i garantovati primjenu pravde – poručili su iz Demokratske Crne Gore.

Državne institucije, kategorični su, moraju biti bastioni pravne države.

”To podrazumijeva najviši nivo sigurnosti i integriteta, gdje dokazi za najteža i svaka druga krivična djela moraju biti zaštićeni od svake mogućnosti otuđenja. Svaki takav incident direktno podriva pravnu sigurnost građana i ukazuje na nedostatke u sposobnosti države da se izbori sa počiniocima najtežih krivičnih djela”,  rekli su iz Demokratske Crne Gore.

Zato apeluju na nadležne institucije da pokrenu nepristrasnu i nezavisnu istragu kako bi se utvrdila personalna odgovornost za ovako skandalozan čin.

– Nikakva sredstva ili resursi ne smiju biti pošteđeni u ovoj istrazi, a svaki oblik nemara ili zloupotrebe mora biti strogo sankcionisan.

”Nikada više se ovako nešto ne smije dozvoliti da se ponovi u crnogorskom pravosuđu. Obnova povjerenja i integriteta u našem pravosudnom sistemu mora biti prioritet za sve nas. Samo tako možemo graditi državu koja se zasniva na vladavini prava i koja služi svojim građanima. I na kraju pitamo se, da li je ovo tunel pripreman za porordicu Lazović i druge poznate spuške, a ujedno i stanovnike bivšeg sistema”, naveli su iz Demokratske Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve