Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Damjanović: Ovo je posljednji popis na kom će se građani izjašnjavati nacionalno i vjerski

Kako je rekao, svuda u Evropi, svijetu, popis je stvar statistike, demografije, ali, nažalost, u Crnoj Gori nije tako

Nadam se da će se nakon popisa konačno Crna Gora pomiriti. Ono što je dobro – ovo je posljednji popis na kom će se građani izjašnjavati nacionalno i vjerski. Zato su nekim ljudima važni rezultati, kazao je večeras, gostujući u Info plusu na ADRIA televiziji, predsjednik Crnogorske kulturne mreže Aleksandar Damjanović.

On je uputio oštru kritika Monstatu jer su nas, kako je kazao, još prije tri mjeseca ubjeđivali kako je sve spremno za popis.

“A nakon izbora nove vlade i medijskog pritiska, koji su predvodili DPS i njegovi partneri, dobili smo situaciju da je nakon pregovora sa premijerom Milojkom Spajićem bilo 17 stvari koje su nedostajale da bi popis mogao da počne”, rekao je Damjanović.

Početak popisa, dodao je, zavisi od toga da li će ljudi koji se bave izradom softvera završiti posao.

“Ako se završe do sjutra, ne vidim razlog da ne počne”, naveo je Damjanović i naglasio da pozdravlja demokratski kapacitet koji je Spajić iskazao kada je u pitanju popis.

Kako je rekao, svuda u Evropi, svijetu, popis je stvar statistike, demografije, ali, nažalost, u Crnoj Gori nije tako.

“Vidjeli smo kako to Vlada Dritana Abazovića radi. Kako je bila spremna satanizacija nacionalnih Crnogoraca kroz popis”, dodao je predsjednik CKM.

Imali smo, kaže, kampanju iz drugih država i oglašavanje vioskih funkcionera iz susjedstva.

“Zahvaljujući DPS-u i manjinskim savjetima uspjeli smo da napravimo, čini mi se, regularne uslove za održavanje popisa”, ocijenio je Damjanović.

Komentarišući najavljeno zaduženje Crne Gore, rekao je da to nije ništa novo.

“Crna Gora odavno nema ministra finansija koji dolazi iz realnog sektora ekonomije, koji se bavio konkretnim ekonomskim poslom”, naveo je.

Prema njegovim riječima, imamo “knjišku ekonomiju” koja se propagira posljednjih nekoliko godina i koja je Crnu Goru dovela u ozbiljan problem.

“Imamo veliki rast inflacije, koji nisu izazvali trgovinski lanci, već banke visokim kamatama i proizvođači i snabdjevači trgovinskih lanaca”, istakao je Damjanović.

On je kazao i da se, od decembra 2o20, kada je formirana vlada Zdravka Krivokapića, do danas, u javnom sektoru zaposlilo oko 30.000 građana, što državni i opštinski budžeti ne mogu da izdrže.

“Od formiranja te vlade nije zakopana nijedna lopata što se tiče investicija”, rekao je Damjanović.

Dobro je, naglasio je, da se povećaju plate…

“Ali mora se voditi računa o očuvanju žila kucavica crnogorske ekonomije, a to su mala i srednja preduzeća”, upozorio je Damjanović.

Osvrnuvši se na kompletiranje Ustavnog suda,  rekao je da nije siguran da će te sudije donositi odluke.

“Osim one koje im donose nalogadavci, odnosno političari koji su ih podržali”, rekao je i dodao da će nedavno izabrani sedmi sudija Ustavnog suda, Faruk Resulbegović, imati ozbiljnu odgovornost da presudi da li je Temeljni ugovor ustavan.

Predsjednik CKM je istakao i da je percepcija svih građana Crne Gore da je najveći kriminal u sudstvu.

“Imamo trougao – sudstvo, tužilaštvo i advokati, tamo je najveći kiminal. Kako je moguće da neki prisluškivani razgovori budu objavljeni u jednom mediju? Ali ko će da plati ako se dokaže da je Petar Lazović nevin? Ja i vi ćemo da platimo”, naveo je Damjanović i zaključio da nam “pojedini novinari vode istrage, a ne tužilaštvo”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve