Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Crna Gora u ovom trenutku nije dobila podršku za čak 13 projekata

Iz minstarstva evropskih poslova, objasnili su da je Crna Gora aktivni korisnik sredstava iz zapadnobalkanskog investicionog okvira

Crna Gora u ovom trenutku nije dobila podršku za trinaest projekata koji se odnose na Evropski finansijski okvir za Zapadni Balkan. Međutim, ti projekti su još u igri, kako je kazala koordinatorka Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković-Đurović, naglašavajući da je Crna Gora dobila pet miliona za njihovu doradu.

Premijer Dritan Abazović kaže da je nekome iz političkih razloga važno da se naglasi da projekti nijesu prošli.

Nakon što su iz Evropske komisije juče saopštili da je Investicioni okvir za Zapadni Balkan ocijenio projekte iz Crne Gore kao preuranjene za finansiranje ili nepodobne u smislu pogodnosti za finansiranje, crnogorski zvaničnici poručili su da tekući projekti u našoj zemlji na nivou od preko 100 miliona eura.

Iz minstarstva evropskih poslova, objasnili su da je Crna Gora aktivni korisnik sredstava iz zapadnobalkanskog investicionog okvira.

“Mi smo u decembru prošle godine zahvaljujući radu i aktivnostima ove Vlade povukli dodatnih 40 miliona sredstava iz tog Fonda. Prije desetak dana smo iz istog Fonda dobili dodatnu podrku od preko pet miliona eura koja se najviše odnosi na izradu studija izvodljivosti za određene projekte”, kazala je za TVCG Ana Novaković Đurović, koordinatorka Ministarstva evropskih poslova.

U Evropskoj Komsisiji, podsjetimo, kazali su i da vjeruju da će Crna Gora nastaviti sa pripremom i sazrijevanjem tih investicionih prijedloga za potencijalno ponovno podnošenje u narednim pozivima za projekte Investicionog okvira za Zapadni Balkan”. I crnogorski zvaničnici kažu da će nastaviti rad na 13 kandidovanih projekata.

“To ne znači da su ti projekti izgubili trajno podršku, mi smo čak dobili sredstva da pripremimo dodatnu dokumentaciju i sa njima se može aplicirati kroz naredne cikluse”, istakla je Novaković Đurović.

Premijer Abazović kaze da kada je riječ o milionskim projektima je najveći problem prijektna dokumentacija. Projekti se, kako ističe odnose na dalekovode, modernizaciju zeljeznice, a Abazović poručije da želi da Crna Gora za most preko Bojane participira za isti fond, zajedno sa Albanijom. S druge strane, u EK su istakli da Crna Gora ima koristi od tri projekta tehničke pomoći (3,5 miliona eura) u okviru ovog poziva za pripremu investicija u sektoru saobraćaja i energetike.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
04.07.2023-20:19 20:19

…umjesto da ucuti ona nas obavjestava koliko projekata nije dobilo podrsku…nesposobni da bilo sto rade a mozda to rade i namjerno,da za jedan projekat nijesu ispunili uslove -SRAMOTA !
vjerovatno im kriva gđa Pisonjero a ne oni /bice da ih mrze jer su prosrpski -srbi hronicno kukaju da su ugrozeni…/
Bolje da cuti -pametnija je ova tkz.Ministarka …!

Tara
05.07.2023-12:02 12:02

Nama ne treba tvoja albanska mafijaska Bojana..dje prolazi milionska droga..a sdruge strane tvoj albanac ramisa..kao i vi gospodine-zelite veliku Albaniju…