Petak, 14 Juna, 2024
Rubrika:

Crna Gora odradila impresivan posao, važno održati dobru dinamiku i ubrzati pristupanje EU

Panel, kojem su prisustvovali članovi pregovaračke strukture (pregovarači, šefovi i sekretari pregovaračkih radnih grupa), organizovalo je Ministarstvo evropskih poslova u okviru projekta finansiranog sredstvima EU ''Centar za strateško-pravno savjetovanje za Crnu Goru – PLAC''

Crna Gora je u proteklih nekoliko mjeseci odradila impresivan posao i ostvarila izuzetne rezultate u poglavljima 23 i 24. Važno je u narednom periodu održati dobru dinamiku i ubrzati pristupanje EU, jer će ono donijeti brojne koristi za društvo i građane, poručeno je na Panel diskusiji o završnoj fazi pregovora Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji.

Panel, kojem su prisustvovali članovi pregovaračke strukture (pregovarači, šefovi i sekretari pregovaračkih radnih grupa), organizovalo je Ministarstvo evropskih poslova u okviru projekta finansiranog sredstvima EU „Centar za strateško-pravno savjetovanje za Crnu Goru – PLAC“.

Na događaju su, kako je saopšteno iz Ministarstva, govorili glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović, raniji glavni pregovarač Republike Hrvatske s EU Vladimir Drobnjak, šef političkog Sektora u Delegaciji EU u Crnoj Gori Rikardo Seri i voditeljka PLAC projekta Tatjana Tomić.

Zenović je kazao da se pregovarački proces Crne Gore odvija u dva kolosijeka.

„Prvi kolosijek je pregovarački i on je usmjeren na poglavlja 23 i 24 i dobijanje IBARa. U tom dijelu smo imali maksimalno ubrzanje, i intenzivan rad koji je rezultirao izmijenjenim zakonskim rješenjima, usvojenim propisima i strateškim planovima. Za nama je šest mjeseci koji mogu da nadomjeste godine rada u ovim poglavljima“, poručio je Zenović.

On je kazao da se drugi važan segment odnosi na novi finansijski mehanizam –Plan rasta za Zapadni Balkan i izradu Reformske agende, koji imaju svoju dinamiku i isprepletani su sa reformama koje Crna Gora sprovodi.

„To su dva kolosjeka koja Crnu Goru približavaju EU“, zaključio je Zenović.

Zenović je ukazao na važnost korišćenja iskustava Republike Hrvatske iz pristupnih pregovora, kao putokaza i mogućeg načina da se proces ubrza.

Drobnjak je kazao da je Crna Gora daleko ispred ostalih država kandidata i da činjenica da imamo otvorena sva pregovaračka poglavlja predstavlja ogroman kapital koji treba iskoristiti.

„Rješavanje privremenih mjerila vama daje priliku da dobijete novi momentum i krenete punom parom naprijed“, poručio je Drobnjak.

On je kazao da su pristupni pregovori, u organizacijskom, pravnom i administrativnom dijelu najteži proces koji država može proći jer ne postoji ni jedna oblast koja će biti zaobiđena i istakao je važnost da svi budu uključeni.

„Iskustvo Republike Hrvatske pokazuje da se trud isplati i da članstvo u EU vrijedi“, poručio je Drobnjak.

Seri je podsjetio na niz ključnih zakona koje je Vlada usvojila.

“Svi ti zakoni su, u principu, usaglašeni sa najboljim sandardima EU. Očekujemo njihovo nesmetano usvajanje od strane zakonodavne vlasti do kraja ove sedmice”, naveo je Seri.

Naglasio je da pozitivan izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) nije sam sebi cilj, ali može biti ključan korak naprijed u prevazilaženju prepreka koje su karakterisale proces pristupanja posljednjih godina.

„To bi takođe dovelo do ubrzanja procesa pristupanja u narednom periodu, uz mogućnost zatvaranja nekoliko poglavlja, u skladu sa revidiranom metodologijom proširenja,“ saopštio je Seri.

Tomić je kazala da je projekat „Centar za strateško-pravno savjetovanje za Crnu Goru – PLAC“ počeo u septembru 2023. godine i da će trajati dvije godine. Istakla je da se ciljevi projekta odnose na podršku Crnoj Gori u usklađivanju sa pravnom tekovinom EU, kao i podršku u prevođenju pravne tekovine.

Kazala je da je u fokusu podrška u četiri pregovaračka poglavlja i to: 1. Sloboda kretanja robe, 3. Sloboda osnivanja predzeća i sloboda pružanja usluga, 8. Konkurencija i 27. Životna sredina.

„Projekat je usmjeren na pružanje podrške Crnoj Gori. Što više vaših zahtjeva dobijemo, možemo vam više pomoći“, poručila je Tomić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve