Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Crna Gora ne zna kojom imovinom raspolaže

''Takođe, nepoštovanjem zakona i nepostojanjem registra, nastavlja se netransparentnost u oblasti gazdovanja državnom imovinom. Da li je ova transparentnost proizvod nerada ili nesposobnosti ili potrebe da se prikrije način na koji je do sada upravljano ovom imovinom, ostaje da se vidi'', ističe Radulović

Dvadeset godina nakon zakonske obaveze Crna Gora nije uspostavila registar državne imovine. Nepoštovanje ove zakonske obaveze dovelo nas je do toga da 2022. godine, naša država sa sigurnošću ne zna kojom imovinom raspolaže. Ukoliko ne znamo čime raspolažemo, onda nije moguće provjeriti ni efikasnost upravljanja, odnosno znati da li se ovom imovinom, ukupno gledano, upravlja na svrsishodan način, kazao je profesor Branislav Radulović.

“Takođe, nepoštovanjem zakona i nepostojanjem registra, nastavlja se netransparentnost u oblasti gazdovanja državnom imovinom. Da li je ova transparentnost proizvod nerada ili nesposobnosti ili potrebe da se prikrije način na koji je do sada upravljano ovom imovinom, ostaje da se vidi”, ističe Radulović.

Dalje, ističe, ovaj registar treba da nam pruži informacije o vrijednosti imovine kojom država ili lokalne uprave raspolažu i da vredonosno iskaže tj. utvrdi njenu fer vrijednost da bi se se tačno znalo koji državni organ raspolaže kojom imovinom.

“Ukoliko se ne obezbijedi popis imovine, od strane državnih organa, na odgovarajući način, to za posljedicu ima da izvršeni popis ne obezbjeđuje tačne i potpune podatke za evidenciju imovine. Posledica neadekvatnog popisa je neraspolaganje tačnom evidencijom pokretnih i nepokretnih stvari, a samim tim i sa vrijednošću državne imovine koju koriste i sa kojom upravljaju državni organi. Ovo dalje za posljedicu ima da i postojeća objedinjena evidencija imovine koju vodi Uprava za katastar i državnu imovinu, za organe koji su dostavili podatke, nije tačna”, naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima, da bi se efikasno upravljalo državnom imovinom neophodno je uspostaviti jedinstvene, ažurne i tačne evidencije državne imovine, jer samo tako uspostavljene evidencije obezbjeđuju sagledavanje pravog stanja u ovoj oblasti i donošenje adekvatnih odluka od strane nadležnih organa, a kako bi se istom upravljalo na zakonit i efikasan način.

Više informacija o ovoj temi možete naći u tekstu koji je u okviru projekta “Akcija” pod nazivom  “Evidencija državne imovine – značaj i problemi”  pripremio prof. dr Branislav Radulović.

“Akcija” ima za cilj uključivanje pojedinki i pojedinaca, udruženja i NVO-a sa visokim stručnim referencama u dijalog o svim važnim problemima koje opterećuju naše društvo. Na ovaj način stvaramo svojevrsnu bazu znanja o različitim segmentima funkcionisanja države, koju ćemo ponuditi državnim organima kao podršku za stvaranje boljeg i pravednijeg društva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZekovic
02.07.2022-08:53 08:53

Dobro jutro, Brano!. Svako, iole pismen, a bar malo je rado u institucijama Vlade, shvatio je da svaka Vlada CG, a posebno ove dvije zadnje, pojma o pojmu nemaju ni očemu, a o imovini pogotovo. Jedino što znaju je kako da djeluju i rade protiv Crne Gore. Nije važno što košta. Fašistička Srbija to namiruje do neke, URA-e, a pogorovo sa ovom dritanskom. A kad smo već kod toga, nije mala ni Vaša uloga Profesore, u ovom nestručnoj i nedobronamjernoj raboti Vlade u CG.