Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Crna Gora i Palestina izložene uticaju stranih sila

Grupa prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Palestinom održala je danas sastanak sa ambasadorom Palestine u Crnoj Gori Rabijem Alhantulijem. Između sagovornika izražena je spremnost za unaprjeđenjem ekonomske saradnja, kao i saradnje na multilateralnom nivou

Grupa prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Palestinom održala je danas sastanak sa ambasadorom Palestine u Crnoj Gori Rabijem Alhantulijem. Između sagovornika izražena je spremnost za unaprjeđenjem ekonomske saradnja, kao i saradnje na multilateralnom nivou.

Kako su naveli, Potpredsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik Grupe prijateljstva Skupštine sa Palestinom Strahinja Bulajić podsjetio je na prijateljske odnose dvije države koji datiraju iz vremena Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

“Saopštio je da je upoznat sa prilikama u Palestini, kao i upornim palestinsko-izraelskim konfliktom koji i dalje traje, te se, između ostalog, interesovao da li postoji mogućnost da se izborom nove Vlade u Izraelu izmijeni dosadašnja izraelska politika prema Palestini. Posebno se osvrnuo na značajno pitanje Jerusalima, kao jedinstvenog svetog mjesta. Izrazio je podršku za mirno rješenje dvije države, bazirano na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija”, navodi se u saopštenju.

Ambasador Palestine Rabi Alhantuli izrazio je zadovoljstvo formiranjem Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Parlamentom Palestine, te izrazio spremnost da pruži doprinos u koordinisanju saradnje između parlamenata.

“Ambasador je upoznao članove Grupe prijateljstva sa aktuelnom situacijom u Palestini, navodeći razloge za odlaganje parlamentarnih i predsjedničkih izbora, koji je trebalo da budu održani ove godine, prvi put nakon petnaest godina. Govoreći o konfliktu između Palestine i Izraela, ambasador Alhantuli je podvukao da nije riječ o vjerskom konfliktu, kako ga masovni mediji često predstavljaju, već su u središtu sukoba ljudska, politička i ekonomska prava građana”, stoji u saopštenju.

Iz Skupštine ističu da su sagovornici razmijenili mišljenja o ključnim političkim dešavanjima u Palestini i Crnoj Gori, uz ocjenu da su oba regiona, u kojima se ove države nalaze, izložena uticaju stranih sila.

Dodaju da je izražena  spremnost za unapređenje ekonomske saradnje, kao i saradnje na multilateralnom nivou, u okviru Ujedinjenih nacija, Interparlamentarne unije i Parlamentarne skupštine Mediterana.

Osim Bulajića, sastanku su prisustvovali i uzeli aktivno učešće članovi Grupe, poslanici Dragan Bojović i Maksim Vučinić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve