Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

CP: Zbog čega opština Vrbas nije uvela crnogorski jezik u službenu upotrebu

Predsjednik opštine Vrbas Milan Glušac u dopisu upućenom Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave je pokušao da objasni zbog čega opština Vrbas i pored ispunjenih svih zakonskih uslova nije uvela crnogorski jezik u službenu upotrebu

Predsjednik opštine Vrbas Milan Glušac u dopisu upućenom Ministarstvu državne uprave i
lokalne samouprave je pokušao da objasni zbog čega opština Vrbas i pored ispunjenih svih
zakonskih uslova nije uvela crnogorski jezik u službenu upotrebu.

Milan Glušac

“Protiv inicijative za uvođenje Crnogorskog jezika u službenu upotrebu u opštini Vrbas izjasnila su se sva zavičajna udruženja. Predstavnici crnogorskih udruženja u Vrbasu, Kulturno prosvetno društvo “Nikola Prvi” u Vrbasu, Savez Crnogoraca Vojvodine u Vrbasu i Udruženje Crnogoraca Vojvodine u Novom Sadu predočili su predsedniku opštine Vrbas da se protive inicijativi da se u opštini Vrbas u službenu upotrebu uvede Crnogorski jezik”, navodi se u dopisu.

Milan Glušac je naveo da po važećem popisu iz 2011. godine u opštini Vrbas živi 42.092 stanovnika od čega 7.353 Crnogoraca, što čini 17,46% od ukupnog broja stanovnika opštine. Takođe, on navodi podatak da se na istom popisu izjasnilo samo 213 stanovnika da govori Crnogorskim jezikom.

Crnogorska partija podsjeća predsjednika opštine Vrbas na imperativnu normu Zakona o
službenoj upotrebi jezika i pisma koji u članu 11. u stavu 2. glasi:

“Jedinica lokalne samouprave će obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15% prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva, najkasnije u roku od 90 dana od dana utvrđivanja zakonom propisanih uslova.”

U Zakonu se jasno navodi da je jedini uslov koji određuje uvođenje jezika u službenu upotrebu nacionalna pripadnost stanovnika opštine. Zakon ne prepoznaje bilo kakvu anketu da li neko govori ili ne govori, sviđa mu se ili ne sviđa određeni jezik.

Milan Glušac je u dopisu naveo i da Crnogorski jezik do sada nije uveden u službenu upotrebu isklučivo iz razloga što za takvu odluku ne postoji potrebna skupštinska većina.

”Podsjećamo predsjednika opštine Vrbas da Ustav Republike Srbije u članu 18. stav 1. glasi: Ljudska i manjinska prava zajemčena Ustavom neposredno se primenjuju”, kaže se u saopštenju.

Crnogorska partija očekuje da će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, nakon
zakonski neutemeljenog objašnjenja Milana Glušca reagovati i naložiti da opština Vrbas bez odlaganja sprovede zakonsku obavezu i u službenu upotrebu na svojoj teritoriji pored
srpskog, mađarskog i rusinskog uvede i crnogorski jezik i pismo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve