Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

CP učestvuje na izborima u Malom Iđošu, očekuju povratak u skupštinske klupe

Kako su saopštili, sa jedne strane je Crnogorska partija, podržana od udruženja i istaknutih pojedinaca koji su svojim aktivnostima za očuvanje identitetskih karakteristika crnogorskog naroda doprinijeli da Lovćenac bude prepoznat kao markantna tačka na mapi crnogorske dijaspore

Lokalni izbori u Srbiji će biti održani 2. juna u 88 lokalnih samouprava i u Beogradu, a  za crnogorsku zajednicu najvažniji su oni u vojvođanskoj opštini Mali Iđoš na kojima učestvuje Crnogorska partija sa ciljem da, kako su saopštili, ostvari rezultat koji će omogućiti da autentični predstavnici crnogorske zajednice zastupaju njene političke interese u lokalnom parlamentu.

“Kao rezultat krize političkog pluralizma na izborima u toj opštini učestvuju samo tri liste. Pod brojem 1. je koalicija Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS), po brojem 2. izborna lista Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i pod brojem 3. lista Crnogorske partije (CP). Ovi lokalni izbori su u crnogorskoj patriotskoj emigraciji kolokvijalno nazvani „identitetska bitka za Lovćenac” imajući u vidu da su u izbornim aktivnostima uključeni promoteri dva dijementralno različita koncepta na koji način se treba odnositi prema građanima Srbije koji pripadaju crnogorskoj nacionalnoj zajednici”, navodi su u saopštenju Crnogorske partije.

Kako su saopštili, sa jedne strane je Crnogorska partija, podržana od udruženja i istaknutih pojedinaca koji su svojim aktivnostima za očuvanje identitetskih karakteristika crnogorskog naroda doprinijeli da Lovćenac bude prepoznat kao markantna tačka na mapi crnogorske dijaspore.

“Sa druge strane je Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine sa sjedištem u Vrbasu, izdašno finansiran iz budžeta Republike Srbije, koji u kompletnom sastavu od 23 člana predstavlja partijsku ispostavu režimske koalicije na državnom nivou. Predsjednik savjeta od 2018. godine je Dragoljub Malović poznat po obraćanju delegatima na skupštini savjeta riječima „srpski rode”. Savjet negira autentične identitetske karakteristike crnogorskog naroda, kulture i jezika, tretirajući ih kao podgrupu ili dio srpskog naroda, kulture i jezika. Na izborima u Malom Iđošu savjet preko svojih instaliranih članova u Lovćencu Nikole Muhadinovića i Dragana Martinovića, kao i preko Alekse Giljena iz Feketića, i njihovih fantomskih udruženja, aktivno učestvuje u kampanji, prikupljanju potpisa i lobiranju za izbornu listu režimske koalicije SNS i SPS”, dodaje se u saopštenju.

Na izbornoj listi pod nazivom: ČOJSKI i SOJSKI – Crnogorska partija, pored nekoliko starijih, dominantno su, kažu u saopštenju, zastupljeni mladi, uspješni i obrazovani pripadnici crnogorske zajednice.

“Listu predvodi politikolog Nenad Stevović, savjetnik za identitetska pitanja Crnogorske parije, a na njoj su i Jana Krivokapić apsolvent Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Maksim Kaluđerović apsolvent turizma i hotelijerstva, Ljubomir Perović predstavnik udruženja „Krstaš”, tu je i Milo Milojko prvi odbornik CP u Srbiji i predstavnici crnogorske zajednice iz Feketića Vesna Žmukić i ekonomista Savo Ivančević, zatim apsolvent geoinformatike Isidora Ražnatović, preduzetnici Filip Pajović i Jovana Nikolić, apsolvent grafičkog inžinjerstva Milena Drašković, sportisti Mihailo Kaluđerović i Ilija Popović…”, navodi se u saopšenju Crnogorske partije.

Crnogorska partija je u Skupštini opštine Mali Iđoš u tri izborna ciklusa (2008-2020) imala odbornike “i u tom periodu svojim aktivnostima doprinijela donošenju važnih odluka za crnogorsku zajednicu”.

Među njima su, dodaju, i uvođenje crnogorskoj jezika u službenu upotrebu na teritoriji opštine Mali Iđoš, očuvanje naziva ulica crnogorskih nacionalnih korifeja i antifašista u Lovćencu, formiranje i dobijanje poslovnog prostora za Crnogorski kulturni centar i saglasnosti za postavljanje bisti Petra II Petrovića Njegoša i kralja Nikole I Petrovića u Lovćencu.

“„Identitetska bitka za Lovćenac” ulazi u završnu fazu, iako su uslovi izborne utakmice neravnopravni, društveno politički ambijent za crnogorku zajednicu u Srbiji nepovoljan i javni prostor medijski zatrovan, Crnogorska partija u skladu sa nazivom izborne liste vodi pozitivnu kampanju i očekuje da će ostvariti rezultat koji će joj, nakon četiri godine, omogućiti povratak u skupštinske klupe. Crnogorska partija uputila je javni poziv potomcima crnogorskih iseljenika koji imaju prebivalište u Lovćencu i Feketiću, a studiraju, rade i borave u nekom drugom gradu, da u neđelju 2. juna dođu u mjesto odakle potiču i glasaju za očuvanje crnogorskog imena, kulture, jezika i svih identitetskih karakteristika svojih ponosnih predaka”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Caramdjordje
30.05.2024-21:19 21:19

Ovo su jedini posteni Crnogorci koji nikada nijesu izdali.Svaka sreca na izborima!

Lovćenac
31.05.2024-11:25 11:25

Ovi iz ove kvazi partije su pošteni samo ispod pazuha. Pazi, pričaju o nekim fantomskim organizacijama, a ovu nepostojeću partiju predvodi fantom sa dugogodišnjeg stažom službenika službi. U Srbiji je stanje u vezi crnogrkog pitanja, istina, katastrofalno. Privid ” demokratiji” i slobodi koju navodno imaju Crnogoraci , godinama održavaju ovakvi likovi i ove nepostojeće organizacije( sve po nalogu), da se nebi otvarao pitanje teškog položaja Crnogoraca u Srbiji. Dakako ovakvi likovi poput ovog Stevovića, žive od ovakve promenade, debelo nagrađeni. Svi to znaju u Srbiji

Stenli
31.05.2024-14:38 14:38

Posteni Stenli,8 udruzenja a Crnogorskoj crkvi na prevaru uzeo 100000eura i slikao srpsku crkvu i slao slike…i on da prica o drugima,porodica ga ne podrzava …..
A opstina Mali Idjos mu dala ozbiljna sredstva i do juce ih podrzavao a sad laje….

Feketić
31.05.2024-15:20 15:20

Ne postoji lice u crnogorskoj dijaspori koji je nanelo više zla Crnogorcima od ovog tzv. savetnika za identiteska pitanja kvazi crnogorske partije. Neka, na strani to o Crnogorcima, koje niko nije video oko njega, nego je i crnogorsku Crkvu opljačkao.

Krupno lazes Stevovicu
01.06.2024-14:50 14:50

NENAD STEVOVIC JE SVE SAMO NE SOJSKI I ČOJSKI, to je NESOJSKI I NEČOJSKI . razmišljali smo da objavimo odmah , Al postovacemo izbornu tišinu . Nakon sjutrasnjih izbora , NENAD STEVOVIC politički neće postojati i njegov rad na teritorije opstine m idjos NE POSTOJI . Nakon izbora ćemo objaviti koliko je dobijao sredstava iz opstine m idjos i od istog SNS kog pljuje . STEVOVICU NE BRANI CRNOGORCE OD CRNOGORACA. ovo je dragi čitaoci samo početak , a STEVOVICEV KRAJ ! NEK ZIVI SRBIJA DA JE VJEČNA CRNA GORA !