Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

CKM: U Srbiji počeo popis i pritisci na građane koji su nacionalni Crnogorci

''Ovi pritisci su najviše primjetni u Vojvodini đe živi najveći broj građana koji su se izjašnjavali kao Crnogorci na prethodnom popisu stanovništva''

U Republici Srbiji je počeo popis stanovništva, nažalost po informacijama sa kojima raspolaže naša organizacija on nije samo stvar statistike, već je mnogo više od toga, napisali su u saopštenju iz Crnogorsko kulturne mreže (CKM).

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

U Republici Srbiji je počeo popis stanovništva, nažalost po informacijama sa kojima raspolaže naša organizacija on nije samo stvar statistike, već je mnogo više od toga. Sama činjenica da se koriste elektronski upitnici daje veliku mogućnost zloupotrebe podataka.

Predstavnici crnogorske zajednice su izloženi velikim pritiscima da se nacionalno ne izjasne kako se ośećaju i kojim jezikom govore. Evidentno je da neke strukture imaju podatke sa prethodnog popisa i ciljano vrše pritiske na građane koji su se tada izjasnili kao nacionalni Crnogorci.

Ovi pritisci su najviše primjetni u Vojvodini đe živi najveći broj građana koji su se izjašnjavali kao Crnogorci na prethodnom popisu stanovništva.

Zabrinjavajuće je da Vlada Crne Gore i Ministarstvo vanjskih poslova nijesu digli glas protiv pokušaja asimilacije Crnogoraca u Republici Srbiji. Pritisci koji se vrše na naše brastvenike su ozbiljan problem na koje bi državne institucije trebalo po hitnom postupku da reaguju.

Evidentno je da ni premijeru Abazoviću ni rukovodstvu Uprave za dijasporu ne smeta pokušaj gašenja crnogorskog imena u Srbiji. Vladinoj komisiji za raspodjelu sredstava udruženjima iz dijaspore je bilo mnogo važnije da podržavaju projekte kuvanje raštana i pravljenje roštilja od projekata koji imaju za cilj očuvanje nacionalnog identiteta Crnogoraca.

U koliko se desi da se broj Crnogoraca između dva popisa smanji kao što je to bio slučaj na prethodna dva popisa to će biti veliki poraz crnogorske zajednice i same Crne Gore.

Naša organizacija će u narednim danima pokrenuti kampanju koja će imati za cilj da podigne svijest kod Crnogoraca koji žive u Republici Srbiji o značaju očuvanja nacionalnog identiteta.

Nadamo se da ćemo kampanjom uspjeti da dopremo do što većeg broja građana čiji su preci kolonizirali i koji bi trebalo da se na popisu nacionalno izjasne kao Crnogorci.

Vjeujemo da u Vrbasu neće proći kampanja koja se vodi protiv crnogorskog jezika, kako bi se smanjio broj građana koji njime govore i samim tim da on se ne uvede u službenu upotrebu,što je davno po Ustavu Republike Srbije trebalo da bude urađeno.

Još jednom apelujemo na Vladu Crne Gore da reaguje na pritiske koje smo naveli i pomogne predstavnicima crnogorske zajednice da imaju imamu slobodu prilikom izjašnjavanja na popisu stanovništva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca
03.10.2022-14:59 14:59

Svi viđeniji rovčani se u Srbiji izjašnjavaju ko srbi I to bez pritisaka.