Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Cilj visok kvalitet života koji uživaju građani EU

Okrugli sto ''Lokalne samouprave u procesu EU integracija''

Crna Gora i sa državnog i sa lokalnog nivoa mora dati jedan novi snažan zamah, odnosno jednu jaku energetsku infuziju procesu evropskih integracija, poručila je predsjednica Gradskog parlamenta Jelena Borovinić Bojović govoreći na okruglom stolu „Lokalne samouprave u procesu EU integracija“, koji je danas na njenu inicijativu, u organizaciji Zajednice opština Crne Gore, održan u Skupštini Glavnog grada.

Ona je navela da je potrebno nastaviti reformu lokalne samouprave kao dio ukupnih reformi u društvu i neophodan preduslov za bolji i kvalitetniji život građana i građanki, dodajući da moramo unaprijediti normativni okvir, ne samo kada je riječ o Zakonu o lokalnoj samoupravi, već da je neophodno donijeti i novi Zakon o Glavnom gradu, što je Gradski parlament već inicirao.

Borovinić Bojović je ocijenila i da treba više govoriti o praktičnim aspektima i benefitima EU integracija koje podrazumijevaju poboljšanje uslova života svih građana.

“Zato ih sve pozivam da nas stalno opominju i da traže da se rešavaju svi njihovi problemi sa infrastrukturom, jer naša zemlja ne može biti spremna za pridruženje Evropskoj uniji sve dok naši građani ne budu imali i kvalitetne puteve do kuće, i uredno snabdijevanje vodom i strujom, i adekvatnu kanalizacionu mrežu i dobar kvalitet  interneta i telefonije, i park u kojem će se igrati njihova djeca – i sve ono što zahtijeva visok kvalitet života koji uživaju građani Evropske unije”, rekla je ona.

Zamjenik šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Rikardo Seri pozdravio je inicijativu za održavanje okruglog stola i poručio da proces proširenja treba da obuhvati sve segmente društva, uklljučujući i lokalne samouprave.

“Lokalne samouprave su najbliže građanima i najbolje razumiju izazove sa kojima se oni suočavaju. Dakle, vi imate informacije koje najbolje možete iskoristiti za donošenje odluka. Vi se nalazite na prvoj liniji i od vas se očekuje da zadovoljite potrebe građana”, rekao je Seri.

On je dodao da opštine treba da imaju adekvatnu podršku da postanu efikasnije u korišćenju EU fondova kako bi uvele EU standarde na lokalnom nivou.

On je ocijenio da je veoma važno raditi na jačanju administrativnih kapaciteta i najavio da će lokalnim samoupravama uskoro biti dostupna dodatna sredstva za tu namjenu.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević u svojstvu predsjednika Upravnog odbora Zajednice opština (ZO) istakao je da ta asocijacija već godinama radi na promociji evropskih vrijednosti i standarda na lokalnom nivou. Crnogorske opštine su, kako je naveo, iz evropskih fondova do sada povukle 124 miliona eura kroz implementaciju 167 projekata. On je posebno istakao značaj rivolving fonda za uspješno povlačenje sredstava iz EU fondova i saopštio da se ZO sada zalaže i za formiranje fonda za izradu tehničke dokumentacije.

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević istakao je da Glavni grad ima odličnu saradnju sa svim zemljama EU i njihovim gradovima i najavio pristupanje Podgorice jednoj od najvećih organizacija koja okuplja lokalne samouprave u Evropi – Eurocities.

“Vjerujem da kroz saradnju sa vama možemo da dođemo do dobrih rješenja. Koristeći know how i dobra rješenja koja koristite u vašim gradovima Podgorica može ponuditi servise koji su neophodni svim građankama i građanima “, rekao je Rakčević.

U okviru debate na temu Lokalne samouprave i pregovori uvodničari su bili Bojan Vujović, direktor Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslove, Darko Mrvaljević, član radne grupe za pregovaračko poglavlje 22, i Orlando Fusko, program menadžer iz Delegacije EU, dok su debate na temu Evropski fondovi – šansa za lokalne samouprave otvorile Irena Bošković iz Ministarstva evropskih poslove, Vanja Starovlah, pomoćnica generalne sekretarke Zajednice opština i Teodora Kusovac, savjetnica za međunarodne projekte u administraciji Glavnog grada.

Okruglom stolu prisutstvovali su i članovi diplomatskog kora, predsjednici opština i lokalnih skupština, kao i brojni odbornici u lokalnim parlamentima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
solo
29.11.2023-00:17 00:17

Borovinić-Bojović je još kao podgorička gimnazijalka dala ogroman doprinos evropskim integracijama. Tada je u nadahnutom pismu srpskim pljačkakim i zločinačkim hordama na DUBROVAČKO RATIŠTE, IZRAZILA OGROMNO ŽALJENJE ŠTO NIJE TENKISTA, PILOT, PUŠKOMITRALJEZAC NA DUBROVAČKO RATIŠTE, KAKO BI POMOGLA U UNIŠTENJU USTAŠKE GAMADI. CRNU GORU JE VEĆ ZAPAHNULA EVROPSKA VIZIJA BOROVINIĆ-BOJOVIĆ. NJEN DEVOJAČKI, PRAVOSLAVNI SAN SE ISPUNIO! RAZARA PODGORICU , PA SKORO KA DUBROVNIK, KONAVLE I HERCEGOVINU!