Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

BS: Sjećanje na genocid obaveza društva da se ne bi zaboravila, ponovila i nikome više dogodila Srebrenica

Genocid u Srebrenici koji se dogodio prije 28 godina, u kome je ubijeno 8.372 nevinih civila, kada se planski i sistematski radilo na uništenju cijelog jednog naroda, pouka je za cijelo čovječanstvo, poručuju iz BS-a

Obilježavanje 28 godina od genocida u Srebrenici, obaveza je svakog odgovornog pojedinca, ali i našeg društva, jer je to podsjećanje na nevino stradale bošnjačke civile. To je ujedno poruka kako se Srebrenica ne bi zaboravila, ponovila i nikome više dogodila, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Genocid u Srebrenici koji se dogodio prije 28 godina, u kome je ubijeno 8.372 nevinih civila, kada se planski i sistematski radilo na uništenju cijelog jednog naroda, pouka je za cijelo čovječanstvo, poručuju iz BS-a.

“28 godina nakon najmonstruoznijeg genocida na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, najdublje saosjećamo sa bolom porodica šehida – nevino stradalih žrtava. I dok mnoge majke, sestre i kćerke i danas tragaju sa posmrtnim ostacima svojih najmilijih, u javnosti i dalje svjedočimo negiranju i relativizaciji genocida. Zato je važno, zbog nas i budućih generacija, da osim obaveze da čuvamo istinu i uspomene na nevine žrtve genocida, a znajući da pravda nikada neće biti zadovoljena do kraja, da kroz obrazovni proces i medijske sadržaje budu interpretirane sve činjenice o genocidu, o patnjama žrtava i njihovih porodica, kao i o motivima počinioca genocida”, naveli su u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve