Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Božović: Pobjeda nad Vučićem pokrenuće lančanu reakciju udara na Dodika, Mandića, Milatovića, Abazovića

Zauzimanje studenata da ostvare cilj, dokaz je, smatra Božović, da ovi protesti nijesu samo politička odluka, već neminovnost da se ne odustane od borbe za slobodu i fer izbore

Ako imate u vidu da je Srbija rusko-kineski nosač aviona u regionu, ne samo da ne usaglašava svoju odbrambenu politiku sa NATO, već ne želi da usaglasi ni svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom. U tom slučaju međunarodna zajednica izuzetno strpljivo čeka da reaguje na sve što se dešava trenutno u Srbiji. Aleksandar Vučić je svih ovih 12 godina sebe predstavljao kao faktora stabilnosti, odnosno kao čovjeka koji za svoju opoziciju ima isključivo prodesnu opciju koja će, ukoliko dođe na vlast, biti mnogo lošija i gora nego što je to njegov režim.

On je mnogo resursa potrošio da objasni stranim medijima da je on najmanje loše za Srbiju.

Nakon duže vremena studenti su podigli svoj glas i uključili se u iskazivanju nezadovoljstva koji je izazvao režim Aleksandra Vučića i evidentna izborna krađa, oni se trude da, ne priklanjajući se nijednoj političkoj opciji, zadrže minimum normalnosti a to je da svako ima pravo da bude biran i da bira bez toga da mu neko krade glasove kao što to radi predsjednik Srbije, saopštio je gost posljednjeg specijalnog izdanja Drugačije radio veze Balša Božović, politički analitičar i direktor Regionalne akademije za razvoj demokratije. 

Zauzimanje studenata da ostvare cilj, dokaz je, smatra Božović, da ovi protesti nijesu samo politička odluka, već neminovnost da se ne odustane od borbe za slobodu i fer izbore.

Zapad posmatra: Strah od otvaranja fronta na Zapadnom Balkanu

Iako nema oštre reakcije, Božović je stava da međunarodna zajednica pomno prati što se dešava u Srbiji jer su svjesni da naredni front sukoba ne smije da se otvori na Zapadnom Balkanu.

“Ako imate u vidu da je Srbija rusko-kineski nosač aviona u regionu, ne samo da ne usaglašava svoju odbrambenu politiku sa NATO, već ne želi da usaglasi ni svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom. U tom slučaju međunarodna zajednica izuzetno strpljivo čeka da reaguje na sve što se dešava trenutno u Srbiji. Aleksandar Vučić je svih ovih 12 godina sebe predstavljao kao faktora stabilnosti, odnosno kao čovjeka koji za svoju opoziciju ima isključivo prodesnu opciju koja će, ukoliko dođe na vlast, biti mnogo lošija i gora nego što je to njegov režim. On je mnogo resursa potrošio da objasni stranim medijima da je on najmanje loše za Srbiju”, tvrdi Božović.

Berlin demistifikovao Vučića, smatraju ga najvećim problemom na ovim prostorima

Sagovornik Antene M je stava da su pojedine moćne evropske zemlje, konkretno Njemačka, apsolutno demistifikovale Vučića kao bilo koga kko u Srbiji nudi čak i minimum slobode i demokratije.

“Berlin je tražio da OEBS posmatra ove izbore, OEBS je posmatrao izbore, OEBS je rekao da su ti izbori bili, ne samo nefer, već da je bilo krađe na tim izborima. Berlin i poslanici Bundestaga otvoreno su rekli da ti izbori nijesu ni fer ni pošteni, a čak onaj koji je predvodio delegaciju OEBS-a se i sam uvjerio na svom biračkom mjestu da su ti štampani listići bili falsifikovani. Dakle, dešava se da je Vučićev imidž demokrate, prozapadnog igrača u potpunosti demistifikovan. Dešava se da evropske adrese, u prvom redu Njemačka, zatim sve ostale, već uviđaju da je on najveći problem na ovim prostorima”, objašnjava Božović.

Gost Drugačije radio veze ukazuje da je tako kredibilitet Vučića na zapadnim adresama potpuno pao, jer mediji u Francuskoj, Njemačkoj, SAD-u i sl. otvoreno pišu o činjenici da je Vučić pokrao izbore. Dakle, tvrdi Božović, nećemo još dugo svjedočiti ćutanju međunarodne zajednice, podsjećajući da Vučiću niko sa stranih adresa nije čestitao izbornu pobjedu.

Heroina i snaga opozicije – Marinika Tepić

Božović napominje da je Vučić u proteklih 12 godina razmrvio opoziciju i stvorio politički prostor u kojme nema više velike Demokratske stranke koja bi zaustavila Radikale. Ipak, opozicija je u ovim danima snagu prikazala kroz svoju heorinu, smatra Božović, a to je Marinika Tepić.

“To je velika nervoza i za Vučića, i za ambasade i međunarodnu zajednicu. Jedanaesti dan je kako Marinika Tepić štrajkuje glađu, i to ne kao Tomislav Nikolić koji je krišom jeo, ili primao hranu kroz vene, već zaista, istinski štrajkuje glađu. Njoj je sve lošije i lišije, i to je dramatična situacija. Nakon veliko protesta u subotu očekujem reakciju, oštriju, i da neka vrsta medijacije bude poslata iz Evropske unije”, objašnava Božović.

Lančana reakcija – Srbija, Crna Gora, BiH

Srbija, dodaje Božović, ugrožava ne samo svoju, već i demokratiju BiH i Crne Gore.

“Ta Vučićeva stabilokratija je počela da destabilizuje pola Zapadnog Balkana. Aleksandar Vučić sa ovim izvozi problem van granica Srbije. Ako bliže pogledate, vidjećete da nema crkve koja će reći kako je Aleksandar Vučić pokrao izbore, oni navijaju za ovo, za model Dodika i Vučića, za slobodnu kupovinu glasova, za nesmetano mijenjanje prebivalište. Zatim, i predsjednik crnogorskog Parlamenta Andrija Mandić dolazi u Beograd da svojim prisustvom da potvrdu da su pokradeni izbori sasvim u redu za njega. Time je nagovijestio da će na narednim izborima u Crnoj Gori, to biti normalno. Dakle, želim da kažem da je ovo jedan mnogo veći problem za EU i zapadne adrese”, kaže Božović.

Situacija je dramatična, tvrdi Božović, ukazujući na činjenicu da zdravlje Marinike Tepić nije dobro, a da se na ulicama Beograda, Novog Sada i generalno u vazduhu osjeća nelagoda, mučnina i tjeskoba.

“Toliko je bizarno i bolesno to što se Vučić vozi kroz Beograd, rugajući se takvom potezu Tepić, uz pjesmu “Četiri godine tuge”. Zamislite društvo u kojem se predsjednik jedne države na taj način obraća onima koji štrajkuju glađu, onda studentima koji su jedini kapital koje ovo društvo ima za budućnost”, objašnjava Božović.

Međunarodna arbitraža – jedino rješenje

Međunarodna arbitraža je jedino rješenje ovakve situacije, tvrdi Božović, jer neće sa jedne strane popustiti ni Marinika Tepić, a sa druge ni Aleksandar Vučić.

“Ako bi se izbori ponovili, a vjerujem da hoće, u Beogradu, nema teoretske šanse da na njima Vučić pobijedi. I zato je situacija ovakva, da on radi sve da deprimira ljude koji se bune, da pojačava ton kako međunarodna zajednica nije zainteresovana. Međutim, opozicija ima još jedan korak da ne prihvati mandate ni u gradu, ni u republici, što dodatno produbljuje krizu. Marinika Tepić je Vučića ubacila u jedan veliki problem”, tvrdi Božović.

Na pitanje ukoliko bi se izbori u Srbiji ponovili i da li bi to nešto suštinski promijenilo, Božović vjeruje da bi apsolutno situacija bila izmijenjena.

“Zašto on nije raspisao izbore u svim gradovima istovremeno? On to nije uradio jer je već sada izgubio Novi Sad, u izbore je ušao sa znanjem da je izgubio Beograd, pa je uvozom birača to pokušao da nadomjesti. Njegov kredibilitet bi pao i u regionu i na svjetskom nivou nakon ponovljenih izbori. Srbija mora da ima fer izbore, jer bi dugoročno to značilo da će se i Crna Gora lakše suprotstaviti njegovim poltronima u Crnoj Gori. Ukoliko Vučić ima problem gubitka najvećih gradova u Srbiji, to više nije ta moć. Dakle, imate jednu lančanu reakciju koja bi pogodila i Milorada Dodika, i Andriju Mandića i Dritana Abazovića, i Jakova Milatovića i sve te njegove podružne jedinice u regionu”, objašnjava Božović.

Božović podsjeća da niko od pomenutih političara nije osudio izbornu krađu, što stvara sliku da je to njima sasvim u redu.

Ruski ambasador je jedini ambasador, kaže naš sagovornik, koji ima autoritet da ocijeni da li treba da se uzmu u obzir protesti, da li su oni opravdani i Vučić to ne smatra miješnjem u unutrašnje stvari Srbije.

“Prekardašilo”

Da društvo u Srbiji neke stvari, poput nefer izbora, vidi tek kada se njima dese, stava je Božović koji vjeruje da će nakon Vučića biti potrebno jedno veliko “izvini” i BiH i Crnoj Gori, kao i Kosovu, kojem nikad neće biti dovoljno izvinjenja.

A da li će se građani Srbije u 2024. buditi u nekoj drugačijoj zemlji, Božović odgovara:

“Promijeniće se sigurno, ali ne znam da li će se sistem promijeniti. Neće biti 5. oktobra, to odmah da kažem, današnja Srbija je drugačija mnogo. 1. januara 2024. probudiće se ljudi koji više neće prispati dok se ovo ne završi. Možda u početku neće biti većina, možda neće biti dominantno njihovo djelovanje, ali je sigurno jedno, kako je Balašvić rekao, a to je da je “prekardašilo” i da građani neće više trpjeti Vučića ni ćutanje međunarodne zajednice. Ovo nezadovoljstvo i bijes neće utihnuti i od ovog režima zavisi, i od međunarodne zajednice naravno, da li će se sistem mijenjati kroz institucije koje sada ne postoje, na izborima koji faktički nisu fer ni pošteni, ili će morati da dođe do nekog većeg sukoba koji će zahtijevati drugačiji odgovor međunarodne zajednice, kada će i oni shvatiti da sa Vučićem ne može baš sve na fine. Ja bih volio da se završi na ovome danas, a da li će 2024. završiti na nečemu mnogo gorem, to ostaje svima nama da vidimo”, zaključio je Božović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Plamenac
29.12.2023-05:09 05:09

Nece i ne moze biti pobjede nad Vucicem i Dodikom..I jedan i drugi redovno kradu izbore a prave opozicije nema ni u Srbiji ni u entitetu RS…A ako nezadovoljan narod nesto i pokusa i jedan i drugi imaju dovoljno pendrek efendija tj policajaca spremnih da pohapse i ispendrece svakog svakog ko im padne saka…Vucic ima i adut vise -placene batinase tzv navijace Zvezde i Rada spremne da prebiju svakoga ko recimo kaze Vucicu *ederu…Njihov vodja Belivuk je u zatvoru jer ima dugacak jezik i lajao je protiv Vucica….Ali recept za cevape a la Belivuk je jos uvijek aktuelan..Osim cevapa Vucko… Pročitaj više »

Miljana
29.12.2023-10:43 10:43

Bravo

LoMi
29.12.2023-13:32 13:32

Ovo nijesi sam smislio garant! Mora da su ti barem dvije budale pomagale uz neku čašu loze, a?

RIR
29.12.2023-13:43 13:43

…za CGoru za sad nije na vidiku izlaz ,ako smijene Vučica ,jer je opozicija u odnosu na CGoru ista kao SNS -nacionalisticka …na cijelom skupu samo je bila jedna zastava EU ,ni oni ne daju znake raspolozenja za EU …daleko su oni a naši izdajnici jos imaju na koga da se oslone u toj neviđelici zvana Srbija …!

Plamenac
29.12.2023-16:18 16:18
Reply to  RIR

Na zalost prava opozicija u Srbiji NE POSTOJI…Vucic se potrudio da ova lazna bude jos gora od njega….Tako da narod moze da bira samo izmjedju dva zla..i naravno odabrace zlo koje mu se cini manje…Vucic je cak i toj opozicji postavio opoziciju tj Voju Seselja..Samo sto ratni zlocinac ludi Voja sad samo laje a nekada je vadio pistolj na studente i penzionere i tukao ljude dok su ih njegovi psi drzali…