Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Borovinić Bojović osudila direktoricu Turković: Gradska skupština nije kafana, integritet odbornika se mora poštovati

Kao što u dosadašnjem radu nisam dozvoljavala da samovolja bilo kojeg odbornika bude iznad Skupštine, isto tako ne može bilo koji pojedinac, bio angažovan u javnoj ustanovi, gradskim preduzećima ili van njih, biti iznad državne institucije

Da li će se današnji događaj opisati kao skandal, ugrožavanje odbornika ili pretjerana dramatizacija, to je u domenu prava svakog pojedinca i medija na sopstveni doživljaj i ocjenu. Ja nisam profesorica čija je uloga da ocjenjuje natpise i koriguje medije, niti imam vaspitnu ulogu, ali jesam predsjednica Skupštine Glavnog grada pa u skladu sa tim javno podsjećam da se integritet gradskog parlamenta mora poštovati, poručila je predsjednica Skupšžtinwe Glavnog grada, Jelena Borovinić Bojovinić. 

Današnju konferenciju za medije odbornika Socijaldemokrata Miloša Maškovića u podgoričkoj Skupštini obilježio je incident, kada je zaposlena u ustanovi za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoativnih supstanci “Kakaricka gora” Đurđina Turković, upala na pres i onemogućila izlaganje Maškoviću. Glavni grad podnio je prijavu protiv zaposlene u ustanovi “Kakaricka gora” zbog ometanja izlaganja Maškovića.

Kako je navela, nosioci integriteta su odbornici – i vlasti i opozicije jednako, a izabrani na osnovu izborne volje koja je neporeciva. Poštovanje prema odbornicima je mjera našeg odnosa prema instituciji i mjera našeg međusobnog poštovanja bez obzira na političke razlike ili druga nesaglasja.

“Kada sam kazala da su vrata gradske skupštine otvorena za građane i građanke, nisam mislila da su otvorena kao kafana koja ima svoja pravila, nego kao institucija koja ima svoje zakone, procedure i “kućni red”. Sve to skupa je u službi stvaranja i poboljšanja poretka na osnovu kojeg svi imamo mogućnost i prostor da saopštimo svoje mišljenje bez uzurpiranja tuđeg. Prostor za mišljenje može dobiti svako, kao što za sve postoji vrijeme i mjesto. To je osnova uređenosti kojoj težimo”, kazala je ona.

Borovinić Bojović ističe da je nesporno da su prije smjene vlasti i oslobođenja institucija, gradska uprava i skupština bilježili svakojake događaje, možda po količini štete neuporedivo veće, ali to ne može biti ni razlog ni izgovor da se današnji događaj zanemari. Naprotiv, imamo obavezu da pružimo više i bolje, i pošaljemo zajedničku poruku da se pravila moraju poštovati jer ona po Ustavu i zakonima garantuju poštovanje integriteta svakome od nas.

“Kao što u dosadašnjem radu nisam dozvoljavala da samovolja bilo kojeg odbornika bude iznad Skupštine, isto tako ne može bilo koji pojedinac, bio angažovan u javnoj ustanovi, gradskim preduzećima ili van njih, biti iznad državne institucije. Na izborima smo baš zato i dobili mandat: da uspostavimo red, omogućimo demokratsku debatu i radimo u interesu građana i građanki”, zaključćila je peredsjednica Skupštine Glavnog grada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve