Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Borelj sa Spajićem: Nijedno poglavlje neće biti privremeno zatvoreno prije ispunjavanja privremenih mjerila poglavlja 23 i 24

On je, na sastanku u Briselu koji je održan na marginama 15. ministarske Međuvladine konferencije sa Crnom Gorom, ohrabrio premijera da nastavi rad Vlade u tom pogledu

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borelj podvukao je na sastanku sa premijerom Milojkom Spajićem važnost ispunjavanja privremenih mjerila poglavlja 23 i 24, jer nijedno poglavlje neće biti privremeno zatvoreno prije nego što se dostigne ova prekretnica.

On je, na sastanku u Briselu koji je održan na marginama 15. ministarske Međuvladine konferencije sa Crnom Gorom, ohrabrio premijera da nastavi rad Vlade u tom pogledu.

– Borelj je pozdravio premijerovu posvećenost da ispuni reforme vezane za pridruživanje EU i ponovio podršku EU zemlji u tom pogledu – navedeno je u saopštenju.

Borelj i Spajić razgovarali su i o pitanjima koja se odnose na Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku EU (ZSBP) i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku (ZBOP).

– Borelj je pohvalio punu usklađenost Crne Gore sa CFSP-om, uključujući restriktivne mjere EU, pokazujući jasnu stratešku orijentaciju Crne Gore, koja je posebno relevantna u svjetlu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine i podvukao značaj da Crna Gora ostane čvrsto na ovom putu. Unapređenje sprovođenja restriktivnih mjera i sprečavanje njihovog zaobilaženja je od posebnog značaja i EU je spremna da Crnoj Gori pruži pomoć u tom pogledu – istaknuto je u saopštenju..

Podsjećajući na povećan rizik od sajber prijetnji u trenutnom geopolitičkom kontekstu, visoki predstavnik/potpredsjednik je podvukao obnovljenu posvećenost EU pružanju pomoći brzim odgovorom kako bi se povećao neposredni operativni kapacitet Crne Gore za otkrivanje, sprečavanje i odbijanje napada na njene digitalne infrastrukture i sisteme.

Borelj je pozdravio kontinuirani, visokokvalitetni doprinos Crne Gore misijama i operacijama ZBOP EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
30.01.2024-11:14 11:14

G-dine Borelj..kod nas vlada fasizam-progon..anarhija..crnogorske drzave i crnogoraca..iako smo mi svoji na svome..Ovaj gospon Spajic..glumi demokratu..iako je sve srpske fasiste okupio oko sebe..