Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Borelj: Tekuća politička pitanja ne treba da skrenu pažnju sa reformske agende i evropskog puta

''Imate potencijal da budete uspješna prića jer su brojna pooglavlja otvorena i vrijeme je za drugu fazu'', rekao je Borelj

Tekuća politička pitanja ne treba da skrenu pažnju sa reformske agende i evropskog puta, kazao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na pres konferenciji sa premijerom Dritanom Abazovićem.

Borelj je kazao je da je sastanak Savjeta za pridruživanje prvi put održan na Zapadnom Balkanu.

”Bilo je važno da se građanima regiona pokaže posvećenost zajedničkoj buduućnsoti u EU. Mislim da trenutna geopolitika situacoja čini integraciju ZB jpoš većim strateškim prioritettom i geiopolitičkim imperativom. Završili smo pregled odnosa sa Crnom Gorom. Takođe, razgovarali smo o regionalnim i domaćim događajima i regionalnim događajima. Naša posjeta se pokalapa sa jednom drugom političko situacojiom i istakli smo značaj jačanja reformse agende. Mislim da fokus svih stranaka treba da budu na evropskim reformama, ne treba da bude išta važnije za Crnu Gporu od evropskog puta naročito u trenutku kad Crna Gora može da bude predvodnica. Imate potencijal da budete uspješna prića jer su brojna pooglavlja otvorena i vrijeme je za drugu fazu.

Očekujemo da Crna Gora ugasi šemu zlatnih pasoša i uskladi svoju viznu politiku sa EU. Svima nam treba iskreno angažovanje i izgradnja konsenzusa. Druga tekuća politička pitanja ne treba da skrenu pažnju sa reformske agende. Ako pogledate širi okvir, pored Crne Gore, vidimo koliko se svijet promijenio od ruske agresije na Ukrajinu. U pitanju je veliki izazov za nas i zahvlani smo Crnoj Gori i cijenimo što više od deceniju imate usklađenu vanjsku politiku. To je jedan od najjačih signala crnogorske posvećenosti Evropskoj uniji koji dokazuje da se ne radi samo riječima”, rekao je Borelj.

Upitan da li politička nestabilnost može usporiti put Crne Gore ka EU, Borelj je rekao da nije na njemu da komentariše aktivnosti političkih partija.

”Naravno, znamo što se dešava. Ali imam poruku – svi politički akteri i institicuije treba da se fokusiraju na reforme i nastave da zajedno rade u konstruktivnom duhu a najviše u interesu građana. Ne mogu da ulazim u detalji ko je šta uradio ili šta će se desiti. Mora se svima u Crnoj Gori uputiti zahtjev da su najvažnija stvar za vas EU reforme”, rekao je Borelj.

Komesar za proširenje, Oliver Varhelji kazao je odgovarajući na isto pitanje, da Crna Gora već gubi dragocjeno vrijeme.

”Ovih dana gubljenje vremena nije nešto što možete da gubite. Vrijeme koje sad gubite dvostruko će vas boljeti jer sad morate da se fokusirate na posljedice rata ali i na to kako da ubrzate svoj rad na putu ka EU. Shvatam da postoji konsenzus da se brže krene naprijed. Molim vas, znam da je politilki život ovdje živopisan, stalno otkrivamo neke nijanse, ali radite to na način da u međuvremenu ostvarujete rezultate u vašem ključnom interesu00. rekao je Varhelji odgovarajući na ovo pitanje.

On je na pres konferenciji rekao da je EU spremna da ide mnogo brže, ali da Crna Gora mora da ostvari reforme.

”Dosta je urađeno, sad smo na ključnoj tački. Otvorili smo sva poglavalja, vrijeme je za zatvaranje. Ali prije nego to uradimo treba da ostvarimo napredak u vladavini prava. To nije ništa novo. Mislim da je važno da sada vidimo da se aktivnosti preduzimaju na terenu od strane Parlamenta i Vlade. Skupština treba da usvaja zakone, sprovede imenovanja…ali nije to sve. Potrebni su i mjerljivi rezultati o sprovođenju tih zakona zahvaljujući kojima možemo pšreći na narednu fazu u pregovorima. Samo tako možemo ubrzati proces.

Druga tema ticala se ekonomskog i investicionog plana. On je porketač kojim EU želi da ubrza prave integracije i pomogne da se sustignu procesi. Crna Gora bi mogla da bude jedan od najvećim korisnika tog regionalnog plana ‘, rekao je Varhelji.

Premijer Dritan Abazović je rekao da Crna Gora ima samo jedan spoljnopolitički prioritet – članstvo u EU:

”Svi moramo biti posvećeni, moramo rješavati neke stvari koje podrazumijevaju širi konsenzus, da idemo prema onome što su odluke sa dvije trećine ili tri petine u Parlamentu. Ukoliko uspijemo da isporučimo reultate vjerujemo da će EK to prepoznati i da će Crna Gora ići ka završnim mjerilima što bi omogućilo da se po novoj metodologiji zatvaraju pregovaračka poglavlja. Vjerujemo da je to i interes EU, da imaju pozivitnu priču na ZB. Do nas je, moramo završavati svoje domaće zadatke i vjerovati da ćemo tako poslati najbolju poruku i našim partnerima u EU i državama koje pretenduju da budu dio. Mi sebe, osim u familiji evropskih država ne vidimo niđe drugo. Želimo da širimo evropski duh u Crnoj Gori i da sa partnerima u ovim složenim vremenima pokušamo da na najbolji način pokažemo konstruktivnost”. rekao je Abazović.

On je iskazao nadu da će se naći dovoljno političke mudrosti da se “san brojnih građana dovede do kraja”.

Borelj je, upitan ako da li Crna Gora, ako dobije završna mjerila za poglavlja 23 i 24, može dobiti konkretne datume za ulazak u EU, kazao da nije došao da da takvu informaciju.

”To bi bilo ne baš mudro. Ali jasno je Crna Gora bi mogla da ispuni uslove, a put za integrisanje bi se otvorio brzo. Ne mogu reći kad, ali smo voljni da učinimo što možemo da taj proces podstaknemo. Treba uslove ispuniti, a onda ćete vidjeti kako će se izgledi jasno otvoriti”, rekao je Borelj.

Varhelji je kazao da je EU znatno više posveđena nego prije tri godine, ali da su potrebni rezultati.

”Iskreno, ova debata o datumu, kad sam radio na pristupanju moje Mađarske, razgovarali smo uvijek, bili smo opsjednuti datumom… Kad iz ovog ugla sad gledam na to, to je samo distrakcija. Bitni su samo rezultati, što ih prije pokažete to ste ubjedljiviji”,  rekao je Varhelji.

Varhelji: Otvoreni Balkan nije zamjena za EU

Na sastanku je bilo i riječi o Otvorenom Balkanu.

”Razgovarali smo tako što smo istakli značaj regionalne saradnje koja ima ogroman potencijal. Ne samo u pogledu ostvarivanja rezultata, već neki kažu, poput Svjetske banke, da ako Balkan implementira četiri slobode koje imamo u EU, može da doda dodatnu trećinu svog BDP. To region treba da uradi, tako što će ukloniti barijere. Mi smo napravili plan imajući to na umu.

Nažalost, svi su pokazali spremnost, ali je jedan otišao, pa investicioni plan neće moći da pokaže rezultate jer se kamioni još zaustavljaju i čekaju… Po meni, ekonomski, Balkan može da počne da ostvaruje te rezultate. Ali je vrlo važno da bude otvoren za sve i da bude baziran na pravilima EU. Ovako možete ubrzati preuzimanje pravnog okvira EU. Ovo nije zamjena za EU, suprotno tome, prirodno je da možete već da primjenjujete pravila koja ćete primjenivati kad budete u EU. Svaka regionalna saradnja koja se bazira na našim pravilima, promijeniće mentalitet. Za pet, 10, 15 godina, naredna generacija će imati totalno drugačiju percepciju putovanja, poslovanja, kontakata od one koju smo imali nakon ratova na Balkanu”. zaključio je Varhelji.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve