Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Borelj i Varhelji: Novi parlament i vladu formirati što prije, moraju biti posvećeni reformama i putu ka EU

Naglašavaju da EU veoma cijeni posvećenost Crne Gore putu ka članstvu u EU i spremna je da pojača podršku u napredovanju, što je želja velike većine građana Crne Gore

EU očekuje konstituisanje novog parlamenta i formiranje vlade, koja će biti sposobna i posvećena da napreduje u reformama u vezi sa EU, u najkraćem mogućem roku, poručili su u zajedničkoj izjavi visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji.

“Podstičemo političke aktere u Crnoj Gori da se brzo usredsrede na izgradnju konsenzusa o prioritetnim postupcima potrebnim za napredovanje Crne Gore na njenom putu ka EU, posebno u oblasti vladavine prava”, ističu Borelj i Varhelji.

Naglašavaju da EU veoma cijeni posvećenost Crne Gore putu ka članstvu u EU i spremna je da pojača podršku u napredovanju, što je želja velike većine građana Crne Gore.

U izjavi se ocjenjuje da su parlamentarni izbori, održani 11. juna bili slobodni i mirni, prema zaključcima domaćih i međunarodnih posmatrača.

“Zajednička izborna posmatračka misija OEBS/ODIHR, Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope okarakterisala je izbore kao konkurentne i dobro sprovedene, uprkos tome što su održani u kontekstu produžene institucionalne i ustavne krize. U preliminarnim zaključcima međunarodne izborne posmatračke misije takođe se navodi da je izborna administracija efikasno vodila izbore, te da je kampanja bila slobodna i biračima je ponuđen širok izbor – uz napomenu da je medijsko okruženje polarizovano”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Podsjeća se da je misija OEBS/ ODIHR ponovo istakla da pravni okvir treba sveobuhvatno revidirati kako bi se riješio niz praznina i nedosljednosti.

“Štaviše, u preliminarnim zaključcima misije se navodi da je uključivanje žena u politički proces u Crnoj Gori i dalje nisko i podrivano nedovoljnim naporima države i javnosti da se prevaziđu rodni stereotipi, i većina političkih partija nije uspjela da promoviše učešće žena”, zaključuje se u zajedničkoj izjavi šefa evropske diplomatije i komesara EU za proširenje.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve