Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Bogdanović u Evropskom parlamentu o politici proširenja

Bogdanović je izrazio uvjerenje da će evropska perspektiva ostati stvarna, i da će i evropski i regionalni lideri prepoznati da bilo koja vrsta izazova ne treba da bude izgovor za odstupanje od određenih sporazuma unutar EU, ali i EU i regiona

Generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović učestvovao je u Briselu na sastanku koji je organizovala Grupa SD u Evropskom parlamentu na temu politike proširenja.

Aleksandar Bogdanović je u obraćanju pred evropskim poslanicima i predstavnicima sestrinskih partija iz regiona ukazao da ohrabruje činjenica da politika proširenja ostaje visoko na listi prioriteta evropskih socijalista, ali i izrazio zabrinutost zbog situacije u državama regiona gdje antievropske snage bujaju i utiču na proces integracija.

“Protekle tri godine u Crnoj Gori su u cjelosti izgubljene, imamo dvije neuspješne smijenjene vlade, posrnulu ekonomiju i protjerane kredibilne strane investitore, i Crnu Goru koja je otvorila davno sva pregovaračka poglavlja i bila lider u integracijama – zaglavljenu u tom procesu, o čemu svjedoči i posljednji Izvještaj o napretku, koji je najgori od kada Crna Gora pregovara za članstvo”, kazao je Bogdanović.

Bogdanović , Foto: DPS
Bogdanović , Foto: DPS

On je istakao kako Crna Gora nije zatvorila niti jedno pregovaračko poglavlje, a od devet milijardi eura koliko je EU opredijelila za projekte na Zapadnom Balkanu od 2021. do 2027, Crna Gora nije iskoristila ni cent, zbog lošeg upravljanja državom.

Kriza je prisutna u svim oblicima društvenog djelovanja, od zdravstva preko ekonomije i prosvjete, a najgore od svega je što je neadekvatnim funkcionisanjem instituacija izazvana i ozbiljna politička kriza”, istakao je Bogdanović tokom svog obraćanja i dodao da dio aktuelne parlamentarne većine čine partije koje su u službi ruskih aspiracija, što je potvrđeno novoizabranim predsjednikom Skupštine, koji dolazi iz redova onih političkih struktura koje ne mogu da se pomire s državnom nezavisnošću, ni s članstvom u NATO-u, kao ni vodećom ulogom u pristupanju EU.

Bogdanović , Foto: DPS

Bogdanović je dalje ukazao da će u takvom društveno – političkom ambijentu DPS ostati dosljedna evropskim vrijednostima, za koje se borila i koje je utkala u crnogorsko društvo, i nastaviti da djeluje kao snažna opozicija strukturama vlasti i brani nacionalne interese Crne Gore.

Izrazio je uvjerenje da će evropska perspektiva ostati stvarna, i da će i evropski i regionalni lideri prepoznati da bilo koja vrsta izazova ne treba da bude izgovor za odstupanje od određenih sporazuma unutar EU, ali i EU i regiona.

Na marginama sastanka Bogdanović je imao i kratke susrete sa evropskim zvaničnicima, predsjednicom Grupe SD Irace Garsiom Perez, potpredsjednikom Grupe SD za vanjske poslove Pedrom Markezom, potpredsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Bojanom Maricikom i ministrom kulture, mladih i sporta u Vladi Kosova Hajrulom Čeku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
06.12.2023-14:30 14:30

G-dine Bogdanovicu..dobro je sto ste evropejcima rekli stvarnu stvar..u kojem se CG nalazi..