Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Blažić: Nelegalitet i nelegitimitet raspuštene Skupštine

''Lična i partijska 'korisnost' na već prestalom mandatu definitivno dominira nad legalitetom''

Jasno je upozorio poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović na nelegalnost djeovanja raspuštene Skupštine, a naročito da donosi zakone i vrši druge bitne poslove iz ustavne nadležnosti koje inače mogu da se vrše u situaciji samo vanrednih stanja kada se Ustavom produžava mandat poslanika shodno čl.84 stav 3 Ustava, ali ne u situaciji kada je prestao mandat poslanicima raspuštanjem Skupštine. Takvim neustavnim postupanjem v.d Skupština u potpunosti se izjednačila sa redovnom Skupštinom u punom mandatu što je pravna besmisao, kazao je profesor Đorđe Blažić.

“Osim toga nužno funlcionisanje Skupštine proizilazi samo iz pomenute ustavne odredbe ali i ciljnog tumačenja ustavnih normi, a ne pravnog osnova na kojim se zasnivaju navodna pravna stanovišta da poslanicima prestaje madat vetifikacijom mandata novih poslanika shodno čl.14 Zakona o izboru poslanika. Pri tome se nekorektno i neprofesionalno krije bitna pravna činjenica da se član 14 Zakona i prestanak mandata poslanika odnosi samo na situaciji redovnog prestanka četvorogodišnjeg mandata poslanika, a ne na prestanak madata prije isteka redovnog mandata – raspuštanjem Skupštine”, naveo je Blažić na Facebooku.

To je, dodaje, uobičajena praksa jednostranog i partitokratskog “korisnog” tumačenja, “inače veoma dobre predsjednice Skupštine, za koju sam imao do sada veoma pozitivan profesionalni utisak”.

“Ipak lična i partijska “korisnost” na već prestalom mandatu definitivno dominira nad legalitetom! Ništa novo samo sada još izražnije i gore”, istakao je Blažić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve