Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Biram Crnu Goru: Naš put – šta se prećutkuje Mrkojevićima?

''Očigledno je da je mnogo toga prećutano građanima u vezi rekonstrukcije ovog saobraćajnog pravca čija važnost prevazilazi okvire naše Opštine''

U svjetlu nedavnog saopštenja Ministarstva kapitalnih investicija i jučerašnjeg protestnog okupljanja dijela građana MZ „Mrkojevići“ kojem su prisustvovali i pojedini lokalni funkcioneri, iz Biram Crnu Goru Biram Bar ocijenili su da se sasvim jasno nameću dva zaključka.

Prvi je, kako su naveli, da Ministarstvo i sada već odlazeći ministar zajedno sa Upravom za saobraćaj definitivno nijesu obezbijedili novac potreban za realizaciju ovog infratrukturnog projekta od vitalnog značaja za naš grad i njegovu saobraćajnu povezanost, pa zato i svu odgovornost za neotpočinjanje radova prebacuju na lokalnu samoupravu i Upravu za katastar i državnu imovinu, pod izgovorom da su neriješeni imovinskopravni odnosi jedina i glavna prepreka za početak rekonstrukcije puta.

“Kao da na planiranoj dionici puta, naročito njenom početku, nema državnog zemljišta na kojem nema smetnji imovinske prirode da bi se izvodili radovi. Navodi da eksproprijacija nije ni započeta i da citiramo : „… niti jedan jedini poziv za postupak rješavanja imovinsko – pravnih odnosa u vezi sa realizacijom ovog projekta nije stigao u Mrkojeviće…“ ne odgovaraju istini jer imamo informacije od samih mještana i vlasnika zemljišta da su, zapravo, pojedini uveliko primili pozive i da je postupak u toku”, navode u saopštenju.

Iz Biram Crnu Goru- Biram Bar smatraju da se radi o klasičnom prevaljivanju odgovornosti i iluzornom pokušaju zamajavanja javnosti jer znamo da sprovođenje tendera za izbor izvođača nije uslovljeno završetkom postupka eksproprijacije, kao što ni milion i trista hiljada eura nije dovoljno za rekonstrukciju četrnaest kilometara regionalnog puta, osim ako ne planiraju da tom dinamikom izdvajanja sredstava, rekonstrukciju ovog puta završe za deset ili ko zna koliko godina.

“Drugo, što je evidentno, a to je da okupljenim građanima, mještanima MZ Mrkojevići i zainteresovanoj javnosti nijesu, namjerno ili nenamjerno, predočene pojedinosti rekonstrukcije puta. Ako projekat rekonstrukcije puta ne predviđa izvođenje radova po fazama, kako to da će se, sudeći po dinamici planiranja sredstava u državnom budžetu, ipak izvoditi tako”, ističu u saopštenju.

Iz te parije pitaju, zašto lokalni funkcioneri koji se pojavljuju na protestima nijesu prenijeli okupljenim građanima i javnosti da uplaćenih šeststo hiljada eura zapravo neće biti dovoljno za eksproprijaciju, kako to i navodi Ministarstvo u svom saopštenju?!

“Očigledno je da je mnogo toga prećutano građanima u vezi rekonstrukcije ovog saobraćajnog pravca čija važnost prevazilazi okvire naše Opštine. Biram Crnu Goru- Biram Bar ne može uticati na donosioce odluka na državnom nivou da obezbijede sav novac, odjednom, za rekonstrukciju puta, ali ono što jeste u našoj moći i nadamo se, uz podršku građana, biće i u narednom periodu, je da kao imperativ u eventualnom rebalansu budžeta ili budžetu za narednu godinu obezbijedimo dodatnih petsto hiljada eura za završetak postupka eksproprijacije”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve