Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

Bilafer: Regionalizacija može samo dobro donijeti državi Crnoj Gori

Ističe da je rješenje jednostavno.

Vlade se mijenjaju, a Boka trpi… 42, 43, 44, one prije i one koje će biti poslije, ostavljaju iste problem, naročito vidljive uoči sezone, ocijenio je član Glavnog odbora Bokeškog Foruma  Martin Bilafer.

“Loši putevi, ljetnji kolaps u vožnji jer nemamo zaobilaznicu, besomučna gradnja bez ikakvog plana, uništavanje obale kao i otimanje novca koji kasnije dobijamo na kašičicu, izaziva sve veće nezadovoljstvo gradjana Boke prema Podgorici. Jedini mogući izlaz je decentralizacija Crne Gore, podjela na regije”, naveo je Bilafer.

Kako je dodao, Bokeški Forum je i nastao na toj ideji da bi se zaštitila kultura i priroda Boke.

“Imamo 25 opština, prekomjerni broj zaposlenih da bi se osigurali glasovi na izborima… Građani sve to plaćaju, a pitanje je koliko to njih, opterećeni drugačijim stvarima i šovinističkim ludilom, želi to da vidi Bližom saradnjom opština i regionalnom organizovanošću, ubrzao bi se razvoj i upravljalo bi se svojim resursima na svojoj teritoriji”, rekao je Bilafer.

Navodi da što je veći stepen decentralizacije to je država razvijenija.

“Tako barem eksperti u razvijenim državama objašnjavaju . Primjer su Španija , Italija, Njemačka, Švajcarska, Austrija, Norveška , Švedska itd.. Protivnicima decentralizacije izgovor je, da će se regije otcijepiti, pripojiti nekoj drugoj državi a sve pod izgovorom zadržavanja postojećeg stanja: nerad i otimanje od primorskih opština. Crna Gora nema plan razvoja, jasno je da idemo ka EU ali nemamo viziju razvoja države za sledećih 20-30 godina. Poljoprivreda, stočarstvo, zdrave energije, sunce, vjetar, voda, zatim proizvodnja hrane i obezbjedjenje tržišta za naše proizvode”, rekao je Bilafer.

Ističe da je rješenje jednostavno.

“Samo treba raditi. Ili ćemo nastaviti sa uzimanjem kredita i krpiti rupe u budžetu. Umjesto da taj novac uložimo u proizvodnju i na taj način podignemo životni standard. Regionalizacija može samo dobro donijeti državi Crnoj Gori. Jer, Crna Gora je naša država, Boka nam je dom”, zaključio je Bilafer.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve