Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić: Izmjene Zakona o PIO nemaju podršku Demokrata, odnos sa Spajićem profesionalan

Podsjećamo, poslanici Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić i Darko Dragović predložili su amandman na Zakon o PIO na osnovu koga bi se propisao izuzetak od uslova za penzionisanje u korist sudija Ustavnog suda

Potpredsjednik Vlade za sektor bezbjednosti i zamjenik premijera Aleksa Bečić kazao je da Poslanički klub Demokrata, stranke iz koje dolazi, ima rezerve prema izmjenama Zakona o PIO i za sada je stav poslanici te partije da neće podržati ovaj prijedlog.

Podsjećamo, poslanici Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić i Darko Dragović predložili su amandman na Zakon o PIO na osnovu koga bi se propisao izuzetak od uslova za penzionisanje u korist sudija Ustavnog suda.

“Jedino šef Poslaničkog kluba Demokrata nije stavio potpis na Prijedlog izmjena zakona o Ustavnom sudu koji će biti povučen. Informisan sam da je juče razmatran stav Poslaničkog kluba Demokrata i na osnovu onoga što su analizirali do sada imaju rezerve i prema Prijedlogu izmjena Zakona o PIO i kako stvari stoje sada neće podržati ovo rješenje”, rekao je Bečić za TV Nova M.

Komentarišući situaciju u Šavniku, Bečić je rekao da je apsurdnost prisutna i u ovom slučaju. Nema informaciju kada bi se mogao desiti sastanak parlamentarnih partija na koji je pozvao šef Poslaničkog kluba PES-a Vasilije Čarapić.

“Želim sreću, nadam se da će ovih dana desiti taj sastanak. Bićemo konstruktivni u ovom procesu, samo da nema opstrukcija i statusa quo. Ovakvo stanje u Šavniku, nakon skoro dvije godine od raspisivanja izbora, je neodrživo”, rekao je Bečić.

“Rekonstrukcija nadležnost premijera”

Tajming rekonstrukcije Vlade je, kako je rekao, u nadležnosti premijera i poručuje da će poštovati njegovu odluku po tom pitanju.

“Ja uvijek pozivam i upućujem na koalicioni sporazum kojim je definisano da do kraja godine, zaključno sa predlaganjem budžeta za narednu godinu, predloži i rekonstrukciju”, naglasio je Bečić.

Na pitanje da li je za njega prihvatljivo da se rekonstrukcija desi u junu, Bečić je ponovio da je to u nadležnosti premijera.

“Sve što učini u granicama koalicionog sporazuma, poštovaćemo”, poručio je Bečić.

Komentarišući mimoilaženja u Vladi po pitanju određenih kadrovskih rješenja, poput izbora v.d. direktora Uprave policije, Bečić je rekao da je stanje redovno i da izvršna vlast funkcioniše profesionalno i radi u skladu sa zakonom.

“Svi smo mi ozbiljni ljudi, imamo zakon, građane i evropske integracije i u skladu sa tim postupamo prema izazovima. Svakodnevno imamo akcije hapšenja, zaplijene roba, čišćenja struktura bezbjednosnog sektora…”, rekao je Bečić.

“IBAR iznad međupartijskih razmirica”

On tvrdi da ima profesionalan i odgovoran odnos sa premijerom Milojkom Spajićem, podsjećajući da je Predsjedništvo Demokrata naznačilo da će nakon eventualnog dobijanja IBAR-a analizirati funkcionisanje izvršne vlasti.

“Taj cilj mora biti iznad bilo kog partijskog interesa, neodoumica i razmirica, tako da smo donijeli državniču odluka da ćemo nakon dobijanja IBAR-a analizirati situaciju i donijeti odluke u odnosu na budući period. Pozivao sam da poštujemo što smo dogovorili, da se međusobno poštujemo, želim stabilnost i da Vlada ide ka punom mandatul. Imamo ogromnu šansu za dobijanje IBAR-a i nadam se da ćemo je iskoristiti”, naglasio je on.

Smatra i da vanredni parlamentarni izbori u ovom momentu nijesu realna opcija.

“Ako budemo išli putevima poštovanja koalicionog sporazuma, ne vidim da su izbori realni. Moj cilj je na ovim principima – da imamo stabilnu Vladu koja završava obaveze i radi na putu evropske i evroatlanske budućnosti Crne Gore”, poručio je Bečić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve