Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić: Gradimo jake institucije, iskoristićemo istorijsku šansu Crne Gore

Saglasili su se da je partnerstvo u svakom procesu važno, da niko ne može sam i da jedino jake institucije garantuju vječnost države

Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade, susreo se sa Biljanom Brajtvajt, izvršnom direktoricom Sustineri partnersa, koji ima za cilj pokretanje održivog razvoja u regionu i tom prilikom istakao da je za kratko vrijeme nova vlast postigla zapažene rezultate.

“Očito je da smo svi bili svjesni odgovornosti kada je riječ o postizanju političke i društvene stabilnosti koja je dostižna jedino kroz jačanje institucija i koja determiniše sve druge procese. Ustavni sud je kompletiran, želim da vjerujem da će vrijeme raditi za nas i da će izbor VDT-a kao i preostala tri člana Sudskoj savjeta biti samo logičan slijed događaja”, pojasnio je Bečić tokom razgovora sa Brajtvajt.

U moru važnih političkih i društveno socijalnih pitanja, moramo se podsjetiti još par obaveza koje proizilaze iz ispunjavanja svega onoga što zovemo proces pristupanja EU.

“Pitanje održivog razvoja i ciljeva Agende 2030 je potpuno kompatibilno procesu evropskih integracija”, istakao je potpredsjednik ukazujući na činjenicu da imamo veliki broj poglavlja koja su gotovo spremna za zatvaranje, ali da bi dobili zeleno svijetlo za proces zatvaranja poglavlja veoma bi dobro bilo da zaokružimo proces deblokade pravosudja i napretka u poglavljima 23 i 24 prije evropskih izbora, što znači da je neophodno da nastavimo sa ubrzanim i efikasnim radom kako bi se nastavile pozitivne vijesti iz Crne Gore koje karakterisu prve nedelje mandata nove Vlade.

Održivi razvoj, zelena tranzicija, održive finansije su samo neka od pitanja koja su sagovornici analizirali.

Saglasili su se da je partnerstvo u svakom procesu važno, da niko ne može sam i da jedino jake institucije garantuju vječnost države.

“Isto tako potrebno je iskoristiti momenat da se uporedo grade jake institucije, i iskoristi šansa ove generacije političara da Crna Gora postane prva naredna članica i sigurna luka velike evropske porodice”, naglasio je Bečić.

Brajtvajt je kazala da dileme oko izbora Crne Gore kao centra za razgovor, susreta i organizovanje Samita, nije bilo.

“Želim da napravimo kontinuitet, da se izrode neke nove inicijative, da okupimo što više ljudi iz svijeta finansija, da jačamo podršku Vlade i, postavljanjem dobrih osnova na prvom Samitu, budemo još ambiciozniji na sledećem koji ćemo partnerski i startegijski postaviti”, zaključila je Brajtvajt.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve