Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

Bastijančić i Picula: Krizu najbolje okončati održavanjem prijevremenih parlamentarnih izbora

Savjetnik Predsjednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja u službenoj posjeti Evropskom parlamentu

Savjetnik Predsjednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić boravi u službenoj posjeti Evropskom parlamentu, u Briselu. Bastijančić se u Briselu sastao sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Crnu Goru i predsjednikom Radne grupe za Zapadni Balkan Toninom Piculom koji je kazao da je krizu u Crnoj Gori “najbolje okončati održavanjem prijevremenih parlamentarnih”.

Kako je saopšteno iz Kabineta Predsjednika Crne Gore, u otvorenom i sadržajnom razgovoru sa Piculom, Bastijančić je, osvrćući se na izrazito visok procenat podrške građana Crne Gore članstvu u EU, ukazao da evropska agenda mora biti jedno od najvažnijih pitanja svake buduće političke zakonodavne i izvršne vlasti, pred kojom je, kako je kazao, zahtjevan zadatak da u skorom periodu uspješno otkloni ozbiljan zastoj u napredovanju naše države na evropskom integracionom putu.

On je iskazao uvjerenje da i dalje postoji realna prilika da se ostvari željeni progres u evropskim integracijama na osnovu zasluga i isporučenih rezultata i ukazao na značaj uspostavljanja pune funkcionalnosti crnogorskog pravosuđa.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula ukazao je na važnost prisustva EU na Zapadnom Balkanu, kao i na posvećenost evropskih institucija i država članica politici proširenja.

“Članstvo Crne Gore ne bi trebalo biti dovedeno u pitanje, naročito ako se uzme obzir očekivanje njenih građana, evropskih partnera, ali i novonastale geopolitičke okolnosti, pa je crnogorskim vlastima dominantno adresirana politička odgovornost”, naveo je Picula.

On je apostrofirao da je institucionalnu, političku i pravnu krizu najbolje okončati održavanjem prijevremenih parlamentarnih izbora, “nakon kojih bi bila formirana Vlada od strane političkih partija koje su provjerile povjerenje kod građana i osvojile ga tokom legitimnog izbornog procesa”.

Sagovornici su razgovarali i o drugim aktuelnim pravno-političkim pitanjima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve